GOOGLE SİYASETE EL ATTI

Kullanıcılarını ailesi gibi görüp bilgilerini veritabanına kaydeden Google, siyaset konusuna el atmaya karar vermiş ve yeni bir reklam yasası çıkarmış. Bu yeni yasanın çok konuşulacağını şimdiden söyleyebiliriz. Peki Google bu sefer ne kararlarla gündeme geldi? Gelin birlikte bakalım:

GOOGLE REKLAM POLİTİKASINI DÜZENLİYOR


Google artık insanların politik eğilimlerine dayanarak insanlara reklam hedeflemesi yapılmasına izin vermeyeceğini duyurdu. Kampanyalar ayrıca reklam verenlerin kendi seçmen veritabanını Google'ın kullanıcı veritabanıyla da eşleştiremez olacak. Yani YouTube ve Google arama motorundan hedefleme yapılamayacak.

Google'ın bu yeni politika yasası Birleşik Krallık'ta "bir hafta içinde" başlayacak ve zamanla diğer bölgelere de yayılacak. Fakat politikacılar korkmasın; kampanyalar hala yaşa, cinsiyete ve lokasyona göre hedeflenebilecek.

Google, reklamlardaki "yanıltıcı ifadeler" konusunda harekete geçerek Facebook’la anlaşmazlık yaratacağını da sözlerine ekledi. Mark Zuckerberg, sosyal ağının siyasi adaylardan veya kampanyalardan gelen reklamları kontrol etmeyeceğini söylemişti.

Bu arada da Twitter da siyasi reklamlara hiçbir şekilde izin vermeyeceğini açıkladı.

Google’ın Google Reklamlar Ürün Yönetimi Başkanı Scott Spencer, Çarşamba günü yayınlanan bir blog yazısında,

“Güçlü siyasi diyalogların demokrasinin önemli bir parçası olduğunu ve hiç kimsenin her siyasi iddiayı, karşı iddiaları ve bazı politik imaları ciddiye alarak bir karara varmayacağını da biliyoruz. Dolayısıyla, kısıtlama getirdiğimiz politik reklamların sayısının çok sınırlı olacağını umuyoruz - ancak açıkça görülen ihlaller için bu politikayı uygulamaya devam edeceğiz”

dedi.

GOOGLE KULLANICILARIN POLİTİK GÖRÜŞÜNÜ NASIL ANALİZ EDİYOR?

Google, kullanıcıların arama motorundaki tarama alışkanlıklarına dayanarak - hangi web sitelerini sık sık ziyaret ettikleri, vb.- kullanıcıların hangi politik görüşe yakın olduğu konusunda bir varsayımda bulunuyor. Örneğin, ülkede X ve Y partisi varsa ve kullanıcı en çok X partisine bağlı web sitelerini kullanıyosa, "bu kullanıcı X görüşüne yakın" diyerek kategorize ediyor.

ABD’de - ancak İngiltere’nin de dahil olduğu diğer ülkeler hariç - siyasi kampanyalar, insanları siyasi eğilimlerine dayanarak hedefleme seçeneğine sahip. Bununla birlikte, diğer ülkelerdeki kampanyalarda parti üyelerinin bulunduğu veritabanı  gibi bazı bilgilerin Google’a yüklenmesi mümkündü; böylece reklamlar bu kişilere doğrudan ulaşabiliyordu.

Fakat buna artık izin verilmeyecek.

Spencer, “Bu değişikliklerin uygulanması biraz zaman alacak. Yeni politikamızı İngiltere’de bir hafta içinde (genel seçimler öncesinde), AB’de yıl sonuna kadar ve 6 Ocak 2020’de başlayarak dünyanın geri kalanında uygulamaya başlayacağız” diye belirtti.

Reklam kampanyaları -siyasi söylemler dışında- yine futbolla ilgili videolar veya ekonomi hakkındaki makaleler gibi belirli içerik türlerine karşı hedeflenebilecek.

Reklam politikalarına aykırı olduğu düşünülen herhangi bir işlem Google’ın "Transparency Report" bölümüne kaydedilecek. Silinen reklamlarla ilgili ayrıntılar sayfada görünecek, ancak reklamın kendisi görünmeyecektir. Google, bu verilerin indirilebilir durumda kalacağını, böylece bağımsız olarak analiz edilebileceklerini söyledi.

Google’ın 2018’de toplam reklam geliri 116 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Siyasi reklamlar ise bu tutarın çok az bir miktarını oluşturuyor. Örneğin, Mart 2019’dan bu yana, Google’ın verilerine göre İngiltere’deki siyasi reklamlara yalnızca 171.250 sterlin harcanmış. ABD’de, Mayıs 2018’den beri Google reklamlarına 128 milyon dolar harcandı. En büyük harcama yapan reklam komitesi ise “Trump Make America Great Again Committee” oldu. :) O tarihten bu yana Google’a 8.5 milyon dolar harcadılar.


Şimdi Amerika'yı daha iyi yapacak reklamlar çıkarabilecekler mi bakalım.

Türkiye'de bu reklam politikası nasıl işleyecek merak konusu.

Kaynak:

bbc.com