NE ZAMAN STOP-LOSS EMRİ VERMELİSİNİZ?
Piyasalar belirsizliği nedeniyle yatırımlar genelde riskli olsa bile hiç kimse piyasalara karşı para kaybetmek istemez. Bu yüzden herkes pozisyonunda güvenli bir sınır belirlemek ister. O sınırda da karşımıza "stop-loss" çıkar. Ancak birçok yatırımcı için stop-loss seviyesini belirlemek zor zamanlar yaşatabilir. Piyasa pozisyonunuz ters yönde hareket ederse ve sınırlanırınızı belirlemezseniz büyük kayıplar verebilirsiniz. Fakat stop-loss emrinizi daha yakın ayarlarsanız çok daha hızlı bir şekilde pozisyonunuzu kapatabilirsiniz.
Peki stop-loss emrinizi ne zaman vermeniz gerektiğini nasıl söyleyebilirsiniz? Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
STOP-LOSS NEDİR, NASIL YAPILIR?
Stop loss, yatırımcıyı daha fazla zarar etmekten kurtarır ve yatırım stratejisine göre riske edeceği miktarda pozisyona limit koyabilmesine olanak sağlar ve genellikle uzun pozisyonlarla ilişkilendirilir. Uzun pozisyonda olan yatırımcı bir varlığa yatırım yapmıştır ve elinde tutuyordur.
Bu nedenle, mesela stop-loss emrini, satın aldığınız varlığın fiyatının %10 daha düşük seviyesine ayarlarsanız, kaybınız %10 ile sınırlı kalır. Örneğin, X Şirketinin hissesini hisse başına 25 USD için satın alırsanız, 22,5 USD için stop-loss emri girebilirsiniz. Bu, kaybınızı %10'a kadar koruyacaktır. Ancak eğer X Şirketinin hisseleri 22.50 USD'nin altına düşerse, hisseleriniz o anki fiyattan satılır.
STOP-LOSS EMRİ NASIL VERİLİR?
Stop-loss emrinin belirlenmesi tamamen izin verilen risk eşiğinin hedeflenmesi ile ilgilidir. Belirlenen risk eşiğine göre fiyat ayarlanır ve stop-loss emri verilir. Örneğin, bir hisse senedi 30 dolardan satın alınırsa ve stop-loss 24 dolara yerleştirilirse, stop-loss aşağı yönlü yakalamayı orijinal pozisyonun %20'siyle sınırlandırır. %20 eşiği sizin için uygunsa, o seviyeyi takip eden bir stop-loss yerleştirebilirsiniz.
Önemli: Bir takas işlemine başlamadan önce stop-loss'u nereye koyacağınızı bilmelisiniz.
STOP-LOSS EMRİ VERME YÖNTEMLERİ
Yaygın yöntemler, yukarıda açıklanan yüzde (%) yöntemini içerir. Belirli bir fiyatta sabit durmaları içeren destek yöntemi de var. Bu yöntem pratikte biraz zor olabilir çünkü piyasalardaki en yeni destek seviyesini bulmanız gerekecektir. Karar verdiğiniz andan itibaren, stop-loss emrinizi bu seviyenin hemen altına yerleştirebilirsiniz.
Stop-loss emirleri üzerine pek çok teori bulunuyor. Teknik yatırımcılar her zaman piyasayı zamanlama yollarını ararlar ve farklı stop-loss emirleri, uygulanan zamanlama tekniklerinin türüne bağlı olarak farklı kullanımlara sahiptir.
Diğer bir yöntem ise hareketli ortalama yöntemidir. Bu şekilde, stop-loss'lar kısa vadeli fiyatlardan ziyade uzun vadeli hareketli ortalama fiyatın hemen altına yerleştirilir.
Bonus: Swing trading, birkaç günlük hisse dalgalanmalarını fırsata dönüştürerek kar etmeye dayalıdır, yani kısa dönemli bir yatırım stratejisidir. Swing trader'lar genellikle, önceden belirlenmiş bir günün işleminin düşük fiyatına stopların yerleştirildiği çok günlük bir high/low yöntem kullanır.
STOP-LOSS EMRİ VERİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?
Bir yatırımcı olarak, stop-loss emirleri söz konusu olduğunda aklınızda tutmanız gereken birkaç şey var:
1.Stop-loss emirleri aktif yatırımcılar için değildir.
2.Stop-loss emirleri, uzun vadede daha fazla kayıp verebileceğiniz büyük hisselerde pek iyi çalışmaz.
3.Brokerler farklı işlemler ve emirler için farklı ücretler alırlar; bu nedenle ne kadar ödeme yaptığınıza dikkat edin.
4.Asla stop-loss emrinizin havada kaldığını düşünmeyin. Her zaman emrinizin onaylanmasını bekleyin.
BONUS: BINANCE'DA STOP-LOSS NASIL VERİRSİNİZ?
Kripto para piyasalarının başarılı ismi KriptoEmre'den stop-loss emrinin Binance'da nasıl verildiğini öğrenmek için videoyu izleyebilirsiniz:
Yatırımcılar, stop-loss belirlemek için kendi risk toleranslarını değerlendirmelidir. Geri çekilmelerin ortak olup olmadığını anlamak için belirli piyasalar veya menkul kıymetler incelenmelidir. Çekilmeyi gösteren menkul kıymetler, daha aktif bir stop-loss ve yeniden giriş stratejisi gerektirir. Stop-loss, bir kar elde etme ve risk yönetimi şeklidir, ancak karlılığı garanti etmediğini unutmamak gerekir.
Hepinize bol kazançlar...
Kaynak:
www.iforex.in