HİNDİSTAN BÜYÜK ANLAŞMAYA "HAYIR" DEDİ
Hindistan, Büyük Asya Pasifik serbest ticaret anlaşmasına "hayır" dedi.
Pazartesi günü Hindistan, bölgenin en iyi ekonomilerini içeren büyük bir ticaret bloğu oluşturacak ve dünyanın gayri safi yurtiçi hasılalarının yaklaşık üçte birini kapsayacak bir Asya Pasifik ticaret anlaşmasına katılmayı reddetti. Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık, 10 üyeli Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ile Çin ve Hindistan'ı kapsayan büyük altı ticaret ortaklarının arasında yapılacak bir anlaşmadır. Tayland'a göre, ticaret anlaşması gelecek yıl imzalanacak.
HİNDİSTAN ve BÖLGESEL KAPSAMLI BÜYÜK EKONOMİK ORTAKLIK
Pazartesi günü Hindistan, bölgenin en iyi ekonomilerini içeren büyük bir ticaret bloğu oluşturacak ve dünyanın gayri safi yurtiçi hasılalarının yaklaşık üçte birini kapsayacak bir Asya Pasifik ticaret anlaşmasına katılmayı reddetti.
Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık, 10 üyeli Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ile altı büyük ticaret ortağı arasında bir anlaşma yapacak: Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda. Ticaret anlaşması için müzakereler 2013 yılında başladı ve Hindistan’ın pazarlarını açma konusundaki isteksizliği, zaman içindeki en büyük engellerden biri oldu.
Hindistan'ın Doğu Asya ilişkilerinden sorumlu bir diplomat olan Vijay Thakur Singh, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hindistan'ın RCEP anlaşmasına katılmamaya karar verdiğini belirtti. Üye ülkelerden gelen liderler, 35. ASEAN Zirvesi de dahil olmak üzere birçok zirve için Tayland'daydı.
Singh, basın brifingi sırasında Bangkok gazetecisine verdiği demeçte, "Bu hem mevcut küresel durumun değerlendirmesini hem de anlaşmanın adaletini ve dengesini yansıtıyor. Belirtilen koşullarda, anlaşmaya katılmamanın Hindistan için doğru karar olduğuna inanıyoruz. Bu bölgeyle olan ticaret, yatırım ve insan ilişkilerimizi sürdürmeye ve güçlendirmeye devam edeceğiz ”dedi.
Ticaret savaşları hala küresel problemlere egemen olmakla birlikte, Asya'nın kendi içinde değerlendirme yapması ve büyümeyi sürdürmek/ilerletmek için bölgesel entegrasyonu güçlendirmesi gerekiyor.
Hindistan zaten zorlu bir ekonomik görünüm ile karşı karşıya: büyüme yavaşlıyor, üretim dahil sektörlerinin birçoğu mücadele içinde ve işe ihtiyacı olanlar için istihdam yaratmakta zorluk çekiyor.
Tayland'a göre, ticaret anlaşması gelecek yıl imzalanacak. RCEP anlaşması metninin tamamlandığı ve üye ülkeler belgeyi imzalamadan önce yasal incelemeler yapılmasını bekliyor. Analistler, devam eden ABD-Çin ticaret savaşı, Amerikan korumacılığını artıran ve küresel ekonomik yavaşlama konusunda endişelerin müzakerelere hız verdiğini söylediler.
Bölgedeki malların, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımının ASEAN’ın küresel ticaretteki merkeziyetini korumasına yardımcı olacağını açıklandı. Bu, yeni ekonomik fırsatlara yol açacak, yurt içi iş olanaklarını destekleyecek ve ülkelerin uzun vadede güçlü bir büyümeyi sürdürmelerine yardımcı olacaktır. Kishore ve diğer uzmanlar, daha önce RCEP'in bir parçası olmanın Hindistan'ın küresel tedarik zincirlerine daha iyi entegre olmasına yardımcı olacağını söylemişti.
HİNDSTAN'IN BÖLGEDEKİ İLİŞKİLERİ
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Tayland'da Japonya, Vietnam ve Avustralya gibi ülkelerle bir dizi ikili toplantı yaptı. Ayrıca, ASEAN ile Hindistan arasındaki ticaret anlaşmasını gözden geçirme kararını memnuniyetle karşıladı.
Hindistan; ASEAN, Japonya ve diğer ülkelerle ilişkilerine verdiği zararın yanı sıra, uluslararası işletmelere ve yatırımcılara Hindistan’daki reform umutlarıyla ilgili gönderdiği olumsuz mesajın zararlı etkilerini de - yani RCEP’e entegre olma kararını şu anda askıya alması hatta belki hiç düşünmeyecek olması mesajı- hafifletmeye çalışmak zorunda kalacak.
Hindistan hükümeti, ABD ve AB ile ticari görüşmelerin ilerlemesi konusunda olumlu kararlar almaya çalışacağı ve ASEAN ile serbest ticaret anlaşması yapma çabalarını hızlandıracağını belirtti.
Avustralya Başbakanı Scott Morrison, pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, “Hindistan’a kapımız her zaman açık olacak ve her zaman bu anlaşma için masaya oturan birçok ülke olarak, Hindistan ile daha büyük ve daha iyi bir anlaşmaya sahip olacağımıza inancımız tamdır” dedi.
Kaynak:
cnbc.com