HİNDİSTAN YATIRIMCILARIN İLGİSİNİ ÇEKMEYE BAŞLADI


ABD-ÇİN TİCARET SAVAŞI HİNDİSTAN'A YARADI


CNBC'deki uzmanlara göre Hindistan, ABD-Çin ticaret savaşındaki gerilimden faydalanabilir. Fakat işçilik ve çalışma alanları ile ilgili oldukça gerekli ve önemli reformların henüz yapılmaması, orada iş yapmaya çalışan şirketler için zorluk teşkil edebilir.

"ABD-Çin Ticaret SAvaşı'nda Son Durum" adlı yazımızda belirttiğimiz gibi iki ülke arasındaki ticari gerginlik küresel piyasaları etkilemeye devam ediyor. Ekim ayında gerçekleşecek olan görüşmelerde neler konuşulacağı globalde büyük merakla bekleniyor. Fakat Washington ve Pekin arasındaki ticaret savaşı, bazı üreticilerin yüksek vergilerden kaçınmak için üretimlerini Çin'den uzaklaştırmasına sebep oldu.
Sonuç olarak, Vietnam gibi Güneydoğu Asya ülkeleri, ticaret savaşında kazananlar olarak sık sık adlarından söz ettirmeye başladı. Hindistan da bu durumdan yararlanabilir.

Singapur bankası DBS’nin ekonomisti Radhika Rao, “Ticaretin yanı sıra, yatırım akışlarındaki sapmalar, üreticilerin alternatif kaynak arayışında tercih edebilecekleri güzel bir fırsat bulunuyor: Hindistan” dedi.

Hindistan’ın küresel ihracat pazarındaki payı nispeten düşük. Almanya’nın nüfusu Hindistan’dan neredeyse 16 kat daha az olmasına rağmen, Alman ihracatı 2017’de dünyanın toplam ticaret akımının % 8,17’sini oluşturuyordu. Bu durumun kırılması adına üreticiler Hindistan'daki ilaç, kimya ve mühendislik sektörlerinden faydalanabilirler. Hindistan, küresel çapta bu endüstrilerde rekabetçi bir yapıya sahip ve bu alanlardaki talebi daha fazla karşılamak için de oldukça müsait bir yapıda.

India Brand Equity Foundation (IBEF) tarafından yayınlanan Temmuz 2019 tarihli bir rapora göre, Güney Asya ülkelerinin ilaç endüstrisi, dünyadaki aşı talebinin yarısından fazlasını ve Birleşik Krallık'taki ilaçların % 25'ini sağlamaktadır. Bir başka raporda, Hindistan’ın mühendislik alanında 2017’de dünyanın en büyük 12. üreticisi olduğu yazıyor. Ülke ayrıca mühendislik ürünlerinin %60'ından fazlasını ABD'ye ve Avrupa'ya ihraç ediyor.

Bunların yanında imalat sektörünün de fayda sağlayabileceği söyleniyor; özellikle tekstil, ayakkabı ve elektronik sektörleri sayılabilir. Bunun nedeni, ABD ve Çin’den yapılan ihracatın, vergi savaşının başlamasından sonra daha pahalı hale gelmesi ve bazı üreticilerin üretimi, Hindistan dahil diğer Asya ülkelerine taşıyabilme potansiyelinin olmasıdır. Örneğin, Tayvan’da bulunan dünyanın en büyük elektronik imalat hizmetlerini yapan Foxconn (Apple ürünleri), bu yıl üretimi Çin’den Hindistan'a taşıdı.

Bir raporda, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın tahminlerine dayanarak, Hindistan ekonomisinin bu ticaret yön değişimlerinden 11 milyar dolar kazanabileceği belirtiliyor.

Hükümet bu ticari politikaların bir kısmını iyileştirmeyi hedefliyor, ancak tam olarak hayata geçirilmeleri için belli bir süre geçmesi gerekecek. Çeşitli altyapı eksikliklerinin olması problem olsa da bunları çözme yolunda çeşitli adımlar atılıyor. Üretim tesislerinin uygun yol ve limanlara bağlanması yönünde de çalışmalara başlandı.

Ağustos ayındaki son politika reformları yatırım için bir adım olarak görülüyordu. Örneğin, hükümet kömür madenciliğine %100 yabancı yatırımı onayladı ve sözleşmeli üretim ve perakende satış kurallarını hafifletti. Fakat yine de Hindistan'ın ekonomiyi canlandırmak ve bu yatırımların tüm avantajlarından yararlanabilmesi için mevcut yasalarda daha fazla değişiklik yapması gerekiyor.

FED HİNDİSTAN'I NASIL ETKİLEDİ?

Kaynak: Reuters

Fed, haberimizde özetlediğimiz gibi gelecekte faiz indirimlerine duyulan ihtiyaçlara ilişkin kaygılarını dile getirerek kilit faiz oranları için hedef aralığını 25 baz puan indirerek % 1,75 ile % 2 arasında indirdi. Başkan Jerome Powell ılımlı politika hamlelerinin ABD’nin genişlemesini sürdürmek için yeterli olması gerektiğini söyledi. Ancak Jerome Powell, ABD ekonomisinin zayıflaması durumunda, merkez bankasının oranları daha da düşüreceğini ekledi.

Mevcut durumda, küresel ekonomideki dalgalanmalar nedeniyle borsa stres altındayken, yabancı yatırımların Hint hisse senetlerine yöneliminde bir artış olacaktır. Temmuz ayına kadar 9.4 milyar dolarlık Hint hisse senetleri satın alan yabancı kurumsal yatırımcılar (FII), yüksek vergi tekliflerinin ardından agresif bir satış moduna geçti.

Temmuz ayından bu yana, FII'ler Hint hisse senetlerini 2,82 milyar dolar sattı, ancak bu zamana kadar sadece 6.59 milyar dolar olan net alıcılar olarak kaldılar.

Sabah 10: 23'te BSE Sensex 36.281.21 seviyesinden 282.67 puan düşerken, Nifty 50 Endeksi 10.757.05 seviyesinden 83.60 puan geriledi.


Kaynaklar:

www.cnbc.com
www.livemint.com