KORONAVİRÜS PETROL FİYATLARINI NASIL ETKİLEDİ?


Yatırımcıların Çin’de çıkan ölümcül koronavirüsün benzin, dizel ve jet yakıtı talebini azaltarak küresel ekonomiye zarar vereceğine dair endişelerinin yükselmesiyle petrol fiyatları Pazartesi günü ayı piyasasına girdi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Pazartesi günü yaptığı konuşmada koronavirüs salgınının ülkenin yönetim sistemi ve kriz yönetimi konusundaki en büyük testi olduğunu olduğunu belirtti. Bu arada ABD sağlık yetkilileri, ülkede teyit edilen enfekte kişi sayısının 11'e yükseldiğini açıkladı.

internewscast.com

Petrol Fiyatları ve Suudi Arabistan'ın Durumu


Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de iptal edilen uçuşlar, kapalı uluslararası sınırlar, karantina altındaki şehirler ve boşta kalan fabrikalar nedeniyle, piyasalar son oturumlarda ciddi anlamda sarsıldı ve dünya genelinde hisse senetleri, tahviller ve emtialarda şiddetli dalgalanmalara neden oldu. Birçok yatırımcı ise daha yüksek volatilite için hazır durumda.

Suudi Arabistan'ın OPEC üyeleri arasında daha fazla üretim kesintisi yapma yönündeki baskısı, pazartesi günü petrol fiyatlarını yukarıda tutmaya yetmedi ve endişenin büyüklüğü teyit edilmiş oldu.

Küresel çapta ve ABD'deki petrol fiyatları Pazartesi günü ayı piyasasında kapanış yaptı ve genellikle son zamanlarda görülen zirveden %20 düşüş görüldü. Bu düşüş, üç hafta önce Orta Doğu'da artan gerilimlerin uluslararası fiyatları varil başına 70 doların üzerine çıkardığı zamana göre hızlı bir düşüş oldu.

Brent petrol, varil başına %3,8 düşüşle 54,45 dolar seviyesinde kapandı. ABD West Texas Intermediate (ham petrol), uzun zaman sonra ilk kez varil başına 50 doların altında işlem gördü ve % 2.8 düşüşle 50.11 dolara geriledi.

OPEC ve müttefiklerinin temsilcileri, Çin kaynaklı salgını takiben olası eylemleri tartışmak üzere Salı ve Çarşamba günleri toplanacaklar. Grup daha sonra gelecek hafta yapılması düşünülen olası bir toplantıda üretimi azaltma kararı alabilir. OPEC yetkilileri, olası bir senaryoda Suudi Arabistan'ın salgın krizi sona erene kadar günde 500.000 varil azaltmaya gidebileceklerini açıkladı. Eğer bu senaryo gerçekleşirse, Aralık ayında kararlaştırılan üretim kesintileriyle beraber 2.2 milyon varil kesinti olacak. Yetkililer, söz konusu bir diğer olası senaryonun günde 1 milyon varil petrol kesintisi yapılarak piyasalarda şok etkisi yaratmak olduğunu söyledi. Krallık, şu anda günde yaklaşık 9.7 milyon varil petrol üretiyor.

En büyük petrol alıcısı Çin olan krallık, turizm, gayrimenkul veya petrokimya alanlarında yeni projelere fon sağlamak için yüksek petrol fiyatlarına güvendiği için Suudi yetkililer, petrol gelirlerinin azalmasının ekonomilerini tehdit edebileceği konusunda endişeli.

Suudi Arabistan’ın harcamaları bu yıl %2.6 oranında düşerek 1.02 trilyon riyale (272 milyar dolar) gerilerken, dengeli bir bütçe sağlamak için varil başına en az 60 dolardan petrol satışı yapmaları gerekiyor.

Ocak ayında Uluslararası Para Fonu (IMF), OPEC’in daha önce kararlaştırılan üretim kesintilerinin petrol fiyatları üzerinde çok az etkisi olacağı yönündeki kaygıları sebebiyle Suudi Arabistan'ın 2020 ekonomik büyüme tahminini %0,3 puan düşürerek %1,9'a çekmişti. Aralık ayında Aramco'nun halka arzı, ulusal ekonomiyi çeşitlendirme ve geliştirme çabalarının en belirgin sembolü olarak görülüyordu. Ancak 9 Ocak'tan bu yana Aramco’nun hisseleri %3 kaybetti.

Güncel Petrol Fiyatları


Brent Petrol:

Ham Petrol:

Kaynak:
https://www.wsj.com/articles/saudis-mull-drastic-oil-cuts-in-response-to-coronavirus-11580728630