KORONAVİRÜSTEN ASYA'DAKİ FABRİKALARA BÜYÜK DARBE
Asya'daki fabrikalar Şubat ayında Çin'deki ekonomik faaliyetlerin rekor bir hızla daralmasıyla birlikte koronavirüs salgından darbe aldı. Yapılan anketler, küresel bankaların resesyonu önlemek için koordineli bir şekilde yeni bir para politikası uygulaması olasılığının yükseldiğini gösteriyor.
Caixin/Markit İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Çin’in fabrika faaliyetlerinin Şubat ayında kaydedilen en keskin daralmaya maruz kaldığını gösterdi. Zorunlu seyahat engellerinin ve salgını kontrol altına almak adına uygulanan önlemlerin sonuçları bu verilere yansımış oldu.
Bu verileri, Çin hükümetinin hafta sonu benzer şekildeki negatif PMI açıklamalarını izledi ve rekor bir düşüş kaydedildi.
Koronavirüs Asya Ülkelerini Nasıl Etkiledi?
Dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki çöküş, salgının küresel büyüme ve işletmeler üzerindeki zararlı etkilerine dair çarpıcı kanıtlar sunuyor. Bunun en iyi örnekleri Japonya, Güney Kore ve Tayvan dahil olmak üzere Asya'daki fabrikalarda görülen ciddi düşüş ve problemler.
Virüsün küresel etkileri, geçen hafta zirveye çıkmıştı ve endişelerin artmasıyla merkez bankalarının durumu hafifletmek için bir şeyler yapması bekleniyor. Trilyonlarca dolar hisse senedi piyasalardan silindi ve küresel borsalar 2008 ekonomik krizinden bu yana en büyük haftalık düşüşlerini kaydetti.
Dünya Borsaları En Kötü Haftasını Yaşıyor
Capital Economics, Çin'den gelen PMI verileri üzerine şunları yazdı:
"Üretim faaliyetindeki düşüş ticaret üzerinde önemli bir etkiye sahip gibi görünüyor. PMI'lar aynı zamanda istihdama da büyük bir darbe vurdu. Yurt dışındaki virüs vakalarındaki artış ile, dış talepte uzun vadeli gerileme riski de artıyor.”
Yatırımcılar şimdi günün ilerleyen saatlerinde euro bölgesinden gelecek olan PMI verilerini bekliyorlar.
Asya Ülkelerinde Son Durum
Japonya’nın PMI verileri, şubat ayı fabrika faaliyetlerinin yaklaşık son 4 yıldaki en keskin daralmayı yaşadığını gösterdi. IHS Markit ekonomisti Joe Hayes, “Japonya'nın sanayi sektörü için kısa vadeli beklentiler çok kasvetli görünüyor” dedi.
Güney Kore’nin fabrika faaliyeti şubat ayında da hızlı bir şekilde küçüldü.
Küresel teknoloji tedarik zincirindeki iki kilit ekonomi olan Vietnam ve Tayvan'daki ekonomik faaliyet, bir önceki ayda görülen büyümeden daralmaya doğru geçti.
Küresel ticarete daha az bağımlı olan Asya ekonomileri arasında, Hindistan’ın fabrika sektöründeki büyümesi Ocak ayında son 8 yılın en yüksek seviyesinden biraz geriledi.
Ülkeler Salgının Etkilerini Azaltmak için Ne Gibi Adımlar Atıyor?
Artan endişelerle birlikte küresel merkez bankalarının dünya ekonomisini korumak adına adım atmaya başlayacağına yönelik beklentiler, hisse senetlerinde görülen kayıpların Pazartesi günü az da olsa telafi edilmesinde yardımcı oldu.
Pazartesi günü BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, ABD'li mevkidaşı Jerome Powell'a, virüsün etkilediği piyasaları dengelemek için gerekli adımları atacağına dair söz verdi.
Avustralya'da da salgının ekonomik etkisini tartışmak üzere acil bir toplantı düzenlendi. Piyasalar bu hafta başlarında merkez bankası faiz oranıyla kesilen fiyatlara geçti.
Çin, pazar güvenini artırmak için büyük miktarda likidite enjekte etti.
Ülkenin merkez bankası - Çin Merkez Bankası (PBOC) bankalara, kredileri artırarak geri ödemelerle mücadele eden firmalara yardım etmelerini ve ödemelerin geç kalması durumunda cezalandırmamalarını söyledi.
Kaynak: https://www.reuters.com/article/us-global-economy/coronavirus-deals-shattering-blow-to-asian-factories-idUSKBN20P0BP