KRİPTO PARA CÜZDANLARI ARTIK UZAYA GİDİYOR

SpaceChain'deki geliştiriciler tarafından oluşturulan bir kripto para cüzdanı, SpaceX Falcon 9 roketiyle birlikte stratosfere fırlatıldı!

Kaynak: webtekno.com

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ulaştığında, 1 kg'lık node (düğüm) ISS'deki ilk aktif bitcoin node'u oldu. SpaceChain için bu olay, dünya dışında sağlam, merkezi olmayan bir blockchain altyapısı oluşturma misyonunu sağlamada büyük bir adım olarak görülüyor. Bu kripto cüzdanı, herhangi bir ülkenin yetkilerinin ötesinde ve herhangi bir fiziksel donanım hacker'larının (yazılım korsanları) erişiminden uzak ve güvenli olacak.

KRİPTO PARA CÜZDANI NEDİR, NE İŞE YARAR?

Kripto para cüzdanı, özel anahtar (private key) ve açık anahtar’ları  (public key) depolayıp, kullanıcıların dijital para göndermek, almak ve  bakiyelerini görüntülemelerini sağlamak için blok zincirleriyle  (blockchain) etkileşime giren bir programdır. Bitcoin veya başka bir  kripto para kullanmak istiyorsanız dijital bir cüzdanınızın olması  gerekir.
Milyonlarca kişi kripto para cüzdanı kullansa da, sistemin nasıl  işlediğine dair genel bir yanlış anlaşılma mevcut. Geleneksel ‘cep’  cüzdanlarının aksine, dijital cüzdanlar paranızı saklamaz. Başka bir  deyişle, paranız herhangi bir yerde fiziksel bir şekilde var olmaz. Var  olan tek şey, blok zincirinde depolanan işlem kayıtlarıdır.*

SpaceChain'in CEO'su ve kurucu ortağı olan Zee Zheng, cüzdanın bu uzun vadeli hedefte küçük ama önemli bir rol oynayacağını söyledi. Astronotlar ISS gemisinde cüzdanın kurulumunu yaptıktan sonra, node çoklu imza işlemlerini güvence altına almak için ISS veri akışı üzerinden yaklaşık bir yıl boyunca çalışacak.

Kaynak: Eric Desatnik/SpaceChain

Bu olay, 23 kişilik bir şirketin 2019 yılındaki tek odak noktasıydı ve ilk kez 18 ay önce bunu yapmayı önermelerinden bu yana ulaştıkları köşe taşlarından biri oldu.
Zheng, “Şirketin tüm kaynaklarını bu proje için ortaya koyduk” dedi. Bununla birlikte, SpaceChain projenin şirkete olan maliyetinin ne kadar olduğunu açıklamayı reddetti.

SpaceChain daha önce de yörüngeye node göndermişti. Fakat bu seferki biraz daha farklı. Zheng, “Bu seferki bizim için biraz zorluydu. Uzayda test edilmiş bir donanımımız yok, bu yüzden kendi yazılımımızı kurabilmek için bile çok büyük değişiklikler yapmamız gerekti”  açıklamasında bulundu.

Bir uzay cüzdanı inşa etmek ayrı şey, bu cüzdanı ISS'de kullanım için uyumlu hale getirmek tamamen farklı bir şeydir. Zheng, SpaceChain'in açık kaynaklı protokolünün NASA tarafından onaylanması ve istasyonun benzersiz fiş mimarisi için güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Zheng, Jeff Garzik'in SpaceChain’in Baş Teknik Sorumlusu olarak görev almasının bu konuda onlar için çok büyük yardımı olduğunu aktardı. Garzik, ilk bitcoin çekirdek geliştiricilerinden birisi ve SpaceChain’in ISS’ye entegre olacak yakında yazılımı geliştirme çabasına da öncülük etmiştir.

Zheng, “Yaklaşık beş yıl önce Jeff, bitcointalk forumundayken uzayda bitcoin hakkında bir makale yazmıştı. Diyebilirim ki bu, bir süredir onun rüyasıydı".

Yeni Kripto Cüzdanın Özellikleri Neler?

-> Bu yeni cüzdan, SpaceChain’in geçmiş lansmanlarından bağımsız çalışacak.
-> Önceki node'larla iletişim kurmayacak ve tüm haberleşmeler ISS ile birlikte dünyaya gelecek.
-> Cihaz daha yavaş bir bağlantıya sahip olacak.
-> Herhangi bir işlemin tamamlanması için dakikalar değil saatler gerekecek.

Zheng,

“Çok sayıda kripto borsasının saldırıya uğradığını görüyoruz. İki dakika içinde milyonlarca dolar transfer ediliyor. Biz ise bu kanalı kullanarak sadece işlemleri güvence altına almakla kalmıyoruz, ayrıca şüpheli faaliyetleri engelleme şansımız da oluyor"

dedi.

Belki de 10 yıl içinde, SpaceChain birbiriyle iletişim kurabilen ve özel ISS cüzdanlarının sahip olabileceğinden çok daha fazla blockchain altyapısını çalıştırabilecek özel bir uydu ağı kurar. O zamana kadar Zheng ve SpaceChain, hedeflerine doğru yükselmeye devam edecekler.

Zheng;

“Bu devrime katılmak isteyen herkesi bekliyoruz.”


Sizce Türkiye'de de ilerleyen zamanlarda böyle çalışmalar görür müyüz? Yorumlarda bizimle paylaşın.

Kaynak:

www.coindesk.com/a-bitcoin-wallet-is-orbiting-the-earth-at-five-miles-per-second

*https://medium.com/@Kriptotek/kriptotek-com-adım-adım-kripto-para-cüzdanı-rehberi-a1118fb78c0a