OPEC+ İÇİNDE PETROL KESİNTİSİ ANLAŞMAZLIĞI
OPEC+ içinde, petrol üretiminde yeni bir kesinti yapılıp yapılmayacağına dair gerginlikler olduğu konuşuluyor.
Petrol fiyatları; bol miktarda arz, düşen talep, koronavirüsün etkisiyle dünyayı saran korku ve küresel ekonomi üzerindeki baskı nedeniyle etkilenmeye devam ediyor.
Koronavirüs ve Petrol Fiyatları
Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC ve diğer petrol üreticileri, yayılan virüs salgınının küresel enerji talebini nasıl etkileyebileceğini ölçmeye çalışırken salgın haftalardır petrol fiyatlarına baskı yapıyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) başkanı petrol talebi büyüme görünümünün son 10 yıldaki en düşük seviyede olduğunu ve buna rağmen üretim kesintisinin yapılması gerektiğini söyledi. Ancak şu ana kadar Suudi Arabistan'ın hâkim olduğu OPEC, müttefiklerini koronavirüsün etkisini azaltmak için harekete geçmeye ikna edemedi.
Bu ayın başlarında OPEC+ için oluşturulmış olan teknik bir komite, petrol fiyatlarını dengelemek için günde 600.000 varil (bpd) üretim kesintisi yapılmasını önerdi. Rusya ise bu kesintiye kesinlikle karşı olduğunu belirtti.
Salı günü, Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman Riyad gazetecilere verdiği demeçte, konuyla ilgili Moskova ile temas halinde olduklarını söyledi ve "Fikirlerimiz tükenmedi, telefonlarımızı da kapatmış değiliz" dedi.
Petrolde Toparlanma Olacak Mı?
Suudi Aramco CEO'su Amin Nasser, petrol talebinin bu yılın ikinci yarısında toparlanmasını beklediğini söyledi.
Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, krallığın devlet bütçesini yükseltmek veya dengelemek için varil başına yaklaşık 83 dolar alması gerekiyor.
Rusya'nın başabaş fiyatı varil başına 50 doların altında.
Aralık ayında yapılan mevcut bir OPEC + anlaşması, üretimin Mart sonuna kadar 1,7 milyon bpd azaltılmasını hedefliyor. Bu durumun üzerine dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de görülen aşırı arz ve azalan talep, OPEC+'i düşük petrol fiyatları ile karşı karşıya bıraktı.
Ancak Çin'de başlayan ve Asya'nın, Orta Doğu'nun ve Avrupa'nın diğer bölgelerine yayılmaya devam eden koronavirüs salgını, küresel enerji talebiyle ilgili çok fazla belirsizlik görünümü getirdi.
Texas A&M Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü başkanı Gregory Gause,
"Virüsün yarattığı fiyatlar üzerindeki aşağı yönlü baskının Rusların yeni bir kesintiyi kabul etmesini daha olası hale getirdiğini düşünüyorum. Çin'deki ekonomi çok yavaşladı ve virüsün ne kadar süreceğini ve yayılıp yayılmayacağını bilmiyoruz. [OPEC ve müttefikleri] çok fazla kritik karar vermek zorunda kalacaklar ve bu onlar için zor, çünkü fikir birliğine varmak için grupta çok sayıda üye var." dedi.
OPEC + üyelerinin mevcut üretim kesintilerini uzatıp uzatmayacağına karar vermek için 5-6 Mart tarihlerinde Avusturya'nın Viyana kentinde toplanması planlanıyor.
Bu ayın başlarında IEA, küresel ham petrol talebinin ilk çeyrekte 435.000 bpd düşmesini beklediğini, bunun da son on yılın en düşük seviyesi olduğunu (825.000 bpd'den 365,000 bpd'ye gerileme) açıkladı.
Kaynak:
https://www.aljazeera.com/ajimpact/saudis-put-brave-face-coronavirus-roils-oil-markets-200225192935160.html