PETROL FİYATLARI SIFIR DOLARIN ALTINA İNEBİLİR
Koronavirüs salgını, Suudi-Rus petrol savaşıyla birleşince petrol fiyatlarında çok büyük fırtınalar koptu.
Bir Wall Street analistine göre, petrol arzı talebin çok üstünde olduğundan yakında negatif petrol fiyatları görebiliriz. Küresel depolama kapasitesi kırılma noktasına ulaştıkça, petrol üreticileri alıcılara teslimatlarını almaları için ödeme yapmaya başlayabilir.
ABD'deki resesyon korkusu, petrol fiyatlarını 2002'den bu yana en düşük seviyeye getirdiğinden petrol şirketleri felaketin eşiğinde.
Petrol Fiyatları Rekor Düşüşte
OPEC+ fiyat konusunda istikrarlı olsa da küresel çapta arzın talebi geçmesi petrol fiyatlarını dibe çekebilir. Petrol arzının küresel depolama kapasitesini aşması nedeniyle düşen petrol fiyatları da sıfırın altına inebilir. Negatif petrol fiyatları, petrol ve doğal gaz sektöründe iflaslara yol açacaktır ve - eğer yeterince uzun sürerse - tüm ülkeler ekonomilerinin çöktüğünü görebilecektir.
Fiyat Savaşında Kötü Zamanlama
Geçen hafta, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emrilikleri piyasayı petrolle doldurmak amacıyla üretim kapasitesini artırmak için bir program başlattı. Amaç, daha fazla pazar payı elde etmek ve ABD şeyl üreticilerini iflas ettirmektir. Bu program, Rusya'nın üretim kesintisi yapmayı reddetmesinin ardından hayata geçti.
Suudi Arabistan OPEC içinde bir fiyat savaşı başlatmak için daha kötü bir zaman seçemezdi herhalde. Koronavirüs pandemisi zaten Çin'de petrol ve doğal gaz talebini bastırmıştı ve resesyon korkusu Amerika ve Avrupa'da da aynı durumun yaşanmasına yol açabilir.
Sonuç olarak, petrol korkunç bir fırtına ile karşı karşıya: düşen talep ile birlikte yüksek miktarda artan arz.
Bir Wall Street analisti, bu faktörlerin petrol fiyatlarını sıfırın altına indirebileceğine inanıyor ve eğer bu gerçekleşirse, sonuçları hem Amerikalı şel üreticileri için hem de OPEC ülkeleri için yıkıcı olacak.
Petrol Fiyatları Negatif Olabilir Mi?
Mizuho Securities'in genel müdürü Paul Sankey'e göre, koronavirüs pandemisi nedeniyle petrol fiyatları negatif olabilir.
Küresel petrol talebinin günde sadece 100 milyon varil olduğunu, ancak koronavirüs pandemisinden gelen ekonomik durgunluğun talebi %20'ye kadar düşürebileceğini söylüyor. Bu, piyasada günde 20 milyon varil petrol fazlası yaratacak ve petrol üreticilerini emtia satın almaları için alıcılara ödeme yapmaya zorlayacak.
Trump yönetimi, Louisiana ve Teksas'taki stratejik rezervleri doldurmak için düşük petrol fiyatlarından yararlanırken, bu zorlu zamanda Amerikalı şeyl üreticilerini destekliyor. Amerikan hükümeti toplam 77 milyon varil petrol satın almayı planlıyor. Ancak Sankey'e göre bu mümkün değil ve günde sadece 2 milyon varil petrol alımı yapılabilir.
Analist, ABD stratejik rezervinin 4 ay içinde kapasite sınırına ulaşacağını savunuyor. Kapasitenin dolmasıyla birlikte, petrol fiyatlarının negatif olacağına inandığını da belirtiyor.
Negatif Petrol Fiyatlarının Avantajı Olabilir Mi?
Amerikan şeyl endüstrisi, petrol fiyatı savaşında açıkça bir kaybeden. Peki kazanan kim? Hem Suudi Arabistan hem de Rusya, dış rezervlerinin hızla tükendiğini görecekler. Ayrıca Rusya, 2014'te yaşadığı gibi bir mali krizle karşı karşıya da kalabilir.
PBS'ye göre, Rusya'nın bütçesini dengelemek için yaklaşık 40 dolarlık bir petrol fiyatına ihtiyacı var. Bunun yanında Suudi Arabistan'ın varil başına 80 doların üzerinde bir fiyat görmesi gerekiyor.
Irak, İran, Venezuela ve Nijerya gibi zayıf OPEC ülkeleri, petrol fiyatları uzun süre baskı altında kalmaya devam ederse ekonomilerinin çöktüğünü görebilirler.
Kaynak:https://www.ccn.com/this-is-how-oil-prices-can-crash-below-0-yes-really