REGTECH NEDİR?

Regtech, regülasyonları (düzenlemeleri) teknolojiyle birleştiren platformları temsil eder. Bu platformlar, düzenlemelerle birlikte uyum süreçlerini kolaylaştırmak ve bu süreçleri takip etme konusunda kullanıcılara hizmet eder. Ana uygulamaları finans sektöründe görülür.

RegTech, işletmelerin düzenlemelere verimli ve daha ucuz bir şekilde uyum sağlamasına yardımcı olmak için hizmet olarak yazılım (SaaS) aracılığıyla bulut teknolojisini kullanan bir grup şirketten oluşur. Regtech, düzenleyici teknoloji olarak da bilinir. Özellikle finans alanında büyük katkılarda bulunurlar.

Finans ve RegTech

Finans kurumları ve düzenleyiciler, karmaşık uyum süreçleriyle başa çıkmak için artık Regtech'i kullanıyor. Regtech, finans sektöründe düzenleyici süreçlerin teknoloji aracılığıyla yönetilmesidir. Regtech'in temel işlevleri arasında düzenleyici izleme, raporlama ve uyumluluk bulunur. Regtech için teknoloji odaklı bir ekonomiden kaynaklanan zorlukları otomasyon yoluyla çözen bir teknoloji platformu da diyebiliriz.

Dijital platformların artışı, teknolojik ve dijital ürünlerin daha fazla kullanılması ve bu ürünlerin sayılarındaki artış; veri ihlallerini, siber saldırıları, kara para aklamayı ve diğer dolandırıcılık faaliyetlerini de artırmıştır. Bu noktada, Regtech devreye girerek machine learning (makine öğrenimi) ve büyük veri teknolojilerinin yardımıyla dijital ortamlarda karşılaşılan olumsuz durumlarla karşılaşılma olasılığını ve riskleri azaltmak adına faaliyetlerde bulunur.

Aynı zamanda Regtech araçları, dijital ödeme alanındaki sorunları veya düzensizlikleri belirlemek için çevrim içi olarak gerçekleşen işlemleri gerçek zamanlı olarak izler. Eğer herhangi bir sorun, hileli faaliyet, aykırı bir durum gerçekleşirse analiz yaparak finans kuruluşlarına iletir. Finansal güvenliğe yönelik potansiyel tehditleri erkenden tespit eden kurumlar, kaybedilen fonlar ve veri ihlalleri ile ilgili riskleri ve maliyetleri Regtech ile en aza indirebilir.

Regtech şirketleri, finansal kurumlarla bilgi paylaşımı yapmak için bulut teknolojisi ve büyük verileri kullanır. Bulut teknolojisi sayesinde kullanıcıların verileri diğer kurumlarla daha hızlı ve güvenli bir şekilde paylaşılır. Aynı zamanda maliyet de çok daha azdır.

RegTech Finansal Hizmetlere Nasıl Yardımcı Olabilir?

Bu somut faydaların listesi her geçen gün sektörün gelişmesiyle birlikte biraz daha uzuyor. İşte bugün var olan RegTech hizmetlerinden bazıları:

-Veri yönetimi çözümleri
-KYC (Müşterinizi Tanıyın) ve AML (Kara Para Aklamayı Önleme) çözümleri
-Vergi yönetimi çözümleri
-Risk yönetimi çözümleri
-Kayıt yönetimi çözümleri
-Yatırım izleme çözümleri
-Raporlama çözümleri
-Portföy risk yönetimi çözümleri
-Nicel analiz çözümleri
-Şirketlerin belirli bir düzenlemeyi (GDPR gibi) yönetmesine yardımcı olan çözümler
-Yasal değişiklik yönetimi çözümleri. *

RegTech Tarihi

2008 ekonomik krizinin ardından, finansal sektör düzenlemelerinde bir artış yaşandı. Finans sektöründe kullanılan yıkıcı teknolojinin kullanımında da büyük bir artış oldu. Teknolojik girişimler, müşteri deneyimini ve finansal kurumlarla olan ilişkileri geliştirmek için teknoloji odaklı ürünler yaratan Fintech şirketlerinin sayısını da yükseltti.

-> Fintech Nedir?

Dijital ürünlerin üretimi için tüketici verilerine güvenilmesi, düzenleyici kurumlar arasında veri gizliliğinin sağlanması ve dağıtımı konusunda daha fazla yasanın ortaya çıkması çeşitli endişelere yol açtı. Daha fazla düzenleyici önlem ve yasanın kullanılmasının zorunlu hale gelmesiyle düzenleyici teknolojiye olan bir ihtiyaç ortaya çıktı.

2018 ortasından itibaren, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki deregülasyon (Dodd-Frank Wall Street Reformu ve Tüketici Koruma Yasası / Dodd-Frank) kuralları uygulanmaya başlandı ve regülasyon süreci başlatılmış oldu. Bunlar olurken, yapay zeka ve deep learning de gelişmeye başladı ve teknoloji bambaşka bir derinlik kazandı.

Tüm bu olanlar, Regtech'in doğmasını sağladı ve birçok Regtech şirketi ortaya çıktı. Yıllar içinde aldıkları yatırımlar arttı ve birçok sektörde düzenleyici olarak tercih edilen şirketler oldular. 5 yıl içinde büyüyen sektör, şu anda da hızla büyümeye devam ediyor.

Küresel Regtech Yatırım grafiği

FinTech ve RegTech Farkları

Hem FinTech hem de RegTech arasında büyük benzerlikler vardır: her ikisi de finans endüstrisindeki problemlerin üstesinden gelmek için teknolojinin kullanıldığı alanları tanımlarlar. Örneğin, dünyanın en ünlü FinTech şirketlerinden biri olan Transferwise (110 milyon dolar üzerinde risk sermayesi finansmanı ile), müşterilerin uluslararası ödemelerle ilişkili maliyetlerin çok daha azıyla para transfer etmelerine olanak sağlar. Yaygın ve önemli bir sorunu akılcı bir şekilde teknolojiyle çözüyorlar.

Hedge fonları, varlık yöneticileri, emeklilik fonları ve bankalar gibi finansal kurumlar için uyum, tartışmasız en yaygın ve en önemli sorundur. Regülasyon dünyası ise siyah beyazdır ve büyük/küçük, alıcı/satıcı, uluslararası veya diğer tüm kuruluşlar için geçerlidir. En iyi kaynaklara sahip şirketler bile regülasyon değişikliğinin hacmine ve hızına uyum sağlamakta zorlanıyor ve RegTech bunu başarmalarına yardımcı oluyor.

Hem FinTech hem de RegTech, maliyetleri düşürmek ve sonuçları iyileştirmek için teknolojik inovasyonu kullanır. Yani her ikisi de sorunları çözmek ve iyileştirmeler yapmak adına daha fazla işlemi doğru, verimli ve ucuz yapar.

RegTech Örneği

Regtech kullanımını bir örnekle açıklayalım:

Büyük miktarda veriye sahip olan bir banka düşünelim. Bu banka, elinde bulunan fazla verileri taramayı çok karmaşık, yorucu ve zaman alıcı bulacaktır. Bir Regtech firması ise burada devreye girerek bankanın odaklanması gereken potansiyel risk alanlarını tahmin etmek için bankadan alınan karmaşık bilgileri gelen verilerle birleştirerek analiz edebilir. Regtech firması, bu bankanın düzenleyici kurumla başarılı bir şekilde uyum sağlaması için sahip olması gereken analitik araçları oluşturarak bankanın hem zamandan ve hem de paradan tasarruf etmesini sağlar.


*https://www.ascentregtech.com/blog/what-is-regtech