TUTUMLU OLMANIN 5 BÜYÜK FAYDASI

Aşırı tüketiciliğin norm olduğu bir dünyada, tutumlu bir yaşam tarzı seçmek bazen dışlanmaya yol açabiliyor. Pahalı restoranlarda yemek yerine daha uygun yerleri tercih ettiğinizde veya elinizdeki fazla eşyaları satmak istediğinizde çevrenizdekiler sizin için “cimri” diyor olabilirler. Fakat tutumlu olmakla cimrilik arasında büyük fark vardır.

Tutumlu Olmak


Cimri insanlar her zaman daha fazlasını isterler ve ellerinde bulunan her şeyi korurlar. Bilinçsiz bir şekilde sadece para odaklı yaşarlar ve paylaşmayı bilmezler. Fakat tutumlu olmak tamamen farklıdır. Tutumlu kişiler bilinçli harcama yaparlar, ihtiyaçları dışında tüketim yapmazlar. Paylaşmayı bilirler ve paranın sadece bir araç olduğunun farkındadırlar. Bu nedenle insanların sizinle ilgili ne düşündüklerini bir kenara bırakın ve hem kendinize, hem ailenize hem de gezegenimize tutumluluğun nimetlerini göstermeye bakın.

1.Tutumlu Olmak Çevreyi Korur


Para biriktirme konusunda bir adım atmış olmasanız bile tutumlu olmak cebinizle birlikte birçok alanda da fayda gösterir. Gerçek şu ki, tutumluluk sadece bize fayda sağlamaz, yani yaşadığımız gezegene de fayda sağlar. Daha az tüketmek, çevreyi olumlu yönde etkiler. Türkiye’nin atık istatistiklerine bir bakalım:

2018 yılı üretilen, piyasaya sürülen ambalaj ve ambalaj atığı sonuçları*

Görüldüğü gibi ülkemizdeki atık oranı çok yüksek ve her bir atık çevre kirliliği demek. Başka bir gezegenimiz olmadığı için tüketim konusunda tutumlu olmanın faydasını misliyle göreceğimizden eminim.

Benim çöpümden ne olacak demeyin. Tutumluluk belki modern toplumun yarattığı her çevre sorununu çözemez, fakat bu da bir başlangıçtır. Unutmayın, küçük adımlar birikir.

Bazı öneriler: Eski eşyalarınızı atmak yerine geri dönüştürüp yeniden kullanabilirsiniz. Böylece ortaya çıkacak atık sayısını azaltmış ve su yollarını korumuş olursunuz. Bununla birlikte, yeni bir eşya almak yerine ikinci el satın almak daha az ambalaj tüketimi sağlar ve bu çevre için çok iyidir. Düşünün, her yeni ürün için bir ambalaj, atık, paketleme ve nakliye işlemleri yapılıyor. Bunun yanında enerji tüketimi de var. Yani ne kadar az ambalajlı ürün alırsanız çevreyi daha az kirletirsiniz ve daha az enerji harcanmasına katkıda bulunursunuz.

Sonuç olarak tutumlu olmak, gezegenin kaynaklarını daha az tüketmek anlamına gelir ve bunu hepimizin hatırlaması gerekir.

2.Tutumlu Olmak Stresi Azaltır


Para için endişelenmenin nasıl bir şey olacağını hayal edin. Bankada paranızın sapasağlam durduğunu, borcunuzun olmadığını ve erken emeklilik için harika bir planınızın olması sizi nasıl hissettiriyor? İsteyen herkes bu duyguya kavuşabilir. Hem de bunun için bir şirkette CEO, çok iyi bir yatırımcı veya bir cerrah olmanıza gerek yok. Peki ne yapmalısınız? En basit şekliyle, ihtiyaçlarınıza göre yaşamalısınız. Kenardaki paranızla çeşitli yatırım araçlarını gözden geçirerek yatırım yaparak varlıklarınızı artırabilirsiniz. Bu şekilde tutumlu olarak para konusundaki endişelerinizi de bir kenara bırakmış ve stresten uzak durmuş olursunuz. Amerika’da yapılan bir çalışmaya göre, para insanlar için en büyük stres kaynağı. En az 3000 kişiye yapılan anketin sonucunda %70 oranında kişi paranın en büyük stres kaynağı olduğunu belirtmiş. Muhtemelen Türkiye’de yapılacak bir stres anketinin sonucunda parayı ilk sıralarda görürüz.

Tutumlu olmak illa ki para konusunda asla stres yapmayacağınız anlamını taşımıyor. Fakat bilinçli tüketici olmak ve bütçe kontrolü sağlamak, en azından gelecek aylara borç biriktirmenizi önleyecektir.

3.Önemli Şeylere Vakit Ayırabilirsiniz


Modaya uygun giyinmek veya harika bir vücuda sahip olmak için tonlarca şey yapmak oldukça zaman alıcı. Her zaman her şeyin en iyisini elde etmek istediğiniz zaman bunun gerçekten ne anlama geldiğini kavramak için çok zaman harcamanız gerekir. Modaya uygun giyinmek için örneğin, sık sık alışveriş yapmalısınız. Ürün yorumlarını okumak zorundasınız. En yeni trendlerden haberdar olmak için diğer insanların ne giydiğini, ne yaptığını ve kullandığını görmek için sosyal medya hesaplarını ve çeşitli dergi/kitapları gözden geçirmelisiniz.

Tüm bunlar zaman alıcı şeylerdir. Tutumlu insanların ise her zaman başka bir şey yapmak için harcayacakları zamanı bulunur. Çünkü tutumlu olduğunuzda, genellikle sadece gerektiğinde veya önemli bir şey olduğunda alışveriş yaparsınız. Yani haftasonları alışveriş merkezlerinde tüm maaşın eriyip bittiğini görmek tutumlu insanların hobileri arasında bulunmaz. Böylelikle hem zamandan hem paradan kazanırlar. Alışverişe harcayacakları zamanı aileleriyle, sevdikleriyle geçirebilirler. Önemli olan ölçülü olmak.

4.Tutumlu Olmak İnsanlığa Faydalıdır


Görece zengin bir ülkede yaşamak size ciddi derecede çarpık bir dünya görüşü sunabilir. Etrafınıza bakınca ve fazlalıktan başka bir şey görmediğinizde, dünya nüfusunun büyük bir yüzdesinin yiyecek ve su gibi temel ihtiyaçlara ulaşamadığını unutmanız kolaylaşır. Bazı şeylere insanlığı düşünerek, bu perspektiften görmeye çalışarak neden bu kadar çok tüketmememiz gerektiğini bir kez daha anlayabiliriz. Konu buraya gelmişken biraz israftan da söz edelim.

Türkiye 2018 İsraf Raporu'na göre;

“Gıdaları tüketmeden çöpe attığını belirtenlerin (504 kişi) çöpe atma nedenleri arasında birinci sırada “bozulması” (%74,2), ikinci sırada “tüketilememesi” (%29,8) gelmektedir (Grafik 99). Gıdaları çöpe atma nedenleri değerlendirildiğinde; gerek bozulması gerek tüketilememesi, gerekse fazla satın alınması/pişirilmesi gıda alışverişinde gereğinden fazla ya da saklama koşulları, son kullanma tarihi, dayanma süresi vb. noktalara dikkat edilmeden gıda alışverişinde bilinçsiz davranıldığını düşündürmektedir.Gıdaya ilişkin evlerde ve işlenme aşamasında meydana gelen israf %72 oranındadır. Bu iki sektörün oluşturduğu gıda israfı miktarı 64 milyon ton olup bunun 47 milyon tonu evlerden kaynaklanmaktadır (EuropeanUnion,2016). Bu sonuçlar gıda israfında üretim ve tedarik zincirindeki diğer aktörler yanında hanehalklarının davranış ve tutumlarının önemini açıkça ortaya koymaktadır.”**
Türkiye 2018 İsraf Raporu

Dünyanın belli bölümlerinde insanların gerçekten açlık çekiyor olmasını düşününce ortaya çıkan istatistikler daha da üzücü bir hal almaktadır. Şunu da düşünmek gerekir; yiyecekler için konuşmak gerekirse, bir gıdanın üretilmesi, paketlenmesi, nakliye edilmesi, marketlere ulaşması ve en sonunda sofralarımıza gelmesi çok uzun ve emek gerektiren bir süreçtir. Fakat tüketmemek için alınan bu gıdalar üzücü bir şekilde kötü bir israftan başka bir şey değildir.

Tutumlu olmak çevre kirliliğini, iklim krizini veya açlığı tamamen çözemez. Fakat halihazırda az bulunan kaynaklarımızı israf etmek geleceğe yapılan kötü bir yatırım gibidir. Genel olarak daha az tüketim ve minimum israfı hedeflediğinizde, karbon ayak iziniz azalır ve kaynakların gerçekten ihtiyaç duyan kişilere ve canlılara ulaşması için bir adım atmış olursunuz. Belki büyük bir şey gibi görünmüyor gözünüze ama inanın ufak adımlar bile çok büyük sonuçlar doğurabilir.

5.Erken Emeklilik Avantajı


Ne kadar çok tasarruf ederseniz ve bunu yapmaya ne kadar erken başlarsanız, emeklilik için daha fazla para biriktirebilirsiniz. Elinizdeki para büyümeye başladığında, emekliliğin beklediğinizden çok daha erken gerçekleşebileceğini görebilirsiniz. Gelin bunu bir örnekle açıklayalım:

Elimizde iki aile olsun. Gelirler yıl boyunca dalgalanıyor olsa da her iki ailenin de yıllık kazancının 50.000 TL olduğunu farz edelim. 20 yıl boyunca sabit olarak her yıl 50.000 TL kazanmış olsunlar.

1.Aile her yıl gelirlerinin %10’unu emeklilik hesaplarına aktarıyor olsun. 20 yıl boyunca da yatırımlarından %8 kazansınlar.

2.Aile de gelirlerinin %20’sini emeklilik hesaplarına aktarıyor olsun. Onlar da 1.aile gibi yatırımlarından %8 oranında kazanıyorlar.

Yani 2.aile 1.aileye göre daha fazla emeklilik yatırımı yaptığı için -geçinmek için paralarının %80’ini kullanıyor olsalar da- erken emeklilik fırsatı 1.aileye göre daha olası görünüyor. 2.ailenin rahatça emekli olması için daha az paraya ihtiyacı olacak.

Bu çok basit bir örnek tabii ki, çok başka faktörler de devreye giriyor. Fakat temel mantık anlaşılmıştır. Erkenden tutumlu olmaya başlayabilen ve gelirlerinden daha fazla tasarruf edebilenler muhtemelen herkesten daha erken emekliliğe ulaşacaktır.

Tutumluluğun faydaları burada bitmiyor. Borçlara her zaman “hayır” diyen tutumlu aileler diğerlerine göre her zaman daha ileride olacaktır. Borçsuz olduğunuzu ve emeklilik için güzel bir ev veya bir tekne almak için birikim yaptığınızı hayal edin. Bu hayale kavuşmak tutumlu olduktan sonra hiç de zor değil.

Sonuç

Gerçek şu ki, tutumluluk söz konusu olduğunda herkes kendinden bir şeyler bulabilir. Eğer çevre konusunda hassassanız, tutumlu olmak sizin içinmiş gibi hissedebilirsiniz. Eğer hümanistseniz, tutumlu olmak fikirlerinizle örtüşecektir. Belki de sadece biraz para biriktirmek istiyorsunuzdur, bu da bir seçenek. Tutumlu olmak için birçok sebebiniz olabilir. Başkaları sizin tutumlu yaşantınız hakkında bir söz söylediğinde basitçe göz ardı edebilirsiniz. Fakat onlara örnek olmayı da düşünün. Tutumlu yaşantınızla çevrenizdekilere örnek olarak insanların bilinçlenmesini sağlayabilirsiniz. Bakarsınız bir gün sevdikleriniz de sizin gibi tutumlu olmaya karar verirler ve mutluluğunuz çoğalır.

Siz kendinizi tutumlu olarak nitelendiriyor musunuz ya da tutumlu olmak istiyor musunuz? Yorumlarda bizimle paylaşın.


Kaynaklar:

*https://webdosya.csb.gov.tr/db/cygm/icerikler/2018ambalajbulten_20200303-20200303123731.pdf

**https://tuketici.ticaret.gov.tr/data/5e6b33e913b876e4200a0101/Turkiye_Israf_Raporu_2018.pdf