2020 KÜRESEL MERKEZ BANKALARI TAHMİNLERİ
Küresel merkez bankaları faiz oranlarını 2020 yılı sonuna kadar nasıl değiştirecek?
Bu yıl, faiz oranlarının düşürüldüğü ve negatif faiz oranlarının uygulandığı bir yıl oldu. Bu nedenle ekonomik göstergeler genel olarak olumlu olmaktan ziyade daha karışık bir görünüm sergiliyorlar. Gelecek yıl merkez bankalarının genel olarak hangi yolu izleyeceğine dair Bloomberg'in hazırladığı rehber, oldukça açıklayıcı bir çerçeve çizmiş.
Hazırsanız Bloomberg'in merkez bankalarının üç aylık tahminlerini inceleyelim:
Bloomberg ve G-7 Merkez Bankaları
Beklenen görünüm:
1.ABD - Fed
Mevcut faiz oranı (üst sınır): %1,75
2020 sonu için tahmin: %1.75
Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in ekonomiye olumlu bakışının önemli bir olay yaşanmadıkça 11 Aralık'taki mevcut duruşunu koruyacağını söyleyerek faiz oranlarının uzun süre sabit kalacağını belirtmişti. Bununla birlikte, ABD merkez bankası tamamen arka planda değil. Para piyasalarındaki gerginlik, bankacılık sistemindeki geniş rezervleri geri kazanmak için Hazine bonoları alma yoluna gitti. Bazı yatırımcılarsa bu alımların yeterli olmayacağından endişe duyduklarını dile getirler ama Powell gerçekten gerekli olmadıkça böyle bir hamlede bulunmayacaklarını söyledi.
Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor? “Fed, gelecek yılla alakalı öngörülebilir bir veri için rahat bir şekilde beklemeye devam ediyor. Çünkü ticaret savaşları, enflasyon hedefleri ve durgun küresel büyüme gibi faktörler ekonomistler için büyük risk unsurları olmaktan çıkmaya başladı . Fakat ABD seçimleri yaklaştıkça ivme artacaktır.”
2.Avrupa Merkez Bankası
Güncel faiz oranı: -0.5%
2020 sonu için tahmi: -0.5%
ABM, gerektiğinde ekonomiyi tekrar canlandırma sözü verdi ancak Mario Dragh'un yavaşlayan euro bölgesi ekonomisine yardımcı olmak için Eylül ayında bir duraklamayı desteklediği de görüldü. ABM'nin negatif mevduat oranının finansal istikrar riskleri gibi zararlı yan etkilere karşı gözü açık olması konusunda gelen yorumların ardından Christine Lagarde, bunları kurumun bir parçası olarak değerlendirmeye söz verdi.
Ekonomistler ve yatırımcılar, oranların sabit kalmasını ve QE'nin 2020 ve sonrasında devam etmesini bekliyor. Fakat ekonomi ticaret belirsizlikler altında kaybolursa veya imalatta görülen erime hizmet sektörüne yayılırsa, merkez bankası yine test edilebilir.
Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor: “Mario Draghi, gücünü Yönetim Konseyi'nin euro bölgesi ekonomisindeki ısrarlı yavaşlamaya tepkisini şekillendirmek için kullandı. Yeni tahvil alım sürecinin iki yıl devam etmesini bekliyoruz.”
3.Japonya Merkez Bankası
Mevcut faiz oranı: %-0.1
2020 sonu için tahmin: %-0.1
2020'de Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) görünümü, büyümeyi ve küresel ekonomideki bazı iyileşme işaretlerini desteklemek için bir harcama paketinin başlamasının ardından biraz daha parlak görünüyor. Şimdilik bankanın beklemeye alınması muhtemel. Zaten negatif bölgede olan oran ve bilançosundaki varlıkların ülke ekonomisinden daha değerli olması nedeniyle bankanın tekrar hareketli olma zorunluluğu pek yok gibi görünüyor. Yine de, ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki gelişmeler ve sonbaharda satış vergisi artışından kaynaklanan ekonomik artışın dikkatle izleneceği belirtildi.
Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor: “Japonya Merkez Bankası, 2020'ye omuzlarındaki ağırlık azalmış bir şekilde giriyor. Yani enflasyon ve büyüme tablolarında iyileşme var. Ancak bir mali teşvik paketinin bir aciliyeti yok. BOJ'un 2020'ye kadar beklenmedik bir şok gerçekleşmezse mevcut politikasını değişmeden devam ettirmesi bekliyoruz.”
4.İngiltere Merkez Bankası
Mevcut faiz oranı: %0.75
2020 sonu için tahmin: %0.75
Boris Johnson’ın Aralık seçimlerini kazanması, Brexit'in 31 Ocak'ta gerçekleşmesinin yolunu açtı ve aynı zamanda İngiltere'nin en büyük regülatörü Andrew Bailey'i Kanada'nın halefi olarak adlandırdı. 16 Mart'ta başlayacak olan Bailey, küresel bir yavaşlama ve sürekli yatırım eksikliği ile başa çıkmak zorunda kalacak. Endişe verici olay ise Johnson'ın bir uzatma istememesi halinde Avrupa Birliği ile gelecek yılın sonuna kadar bir ticaret anlaşması yapması gerekiyor oluşu. Şimdilik faiz oranlarının düşürülmek istendiği açıkça görülüyor. Johnson’ın galibiyetinin yanı sıra Brexit gelişmelerinin resmi değiştirip değiştirmeyeceği merakla bekleniyor.
Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor: “Zayıf büyüme ivmesi ve enflasyonun hedefin altında olması, İngiltere Merkez Bankası'nın 2020'nin başlarında güvercin yaklaşımını koruyacağı anlamına geliyor. Fakat öngörülerimiz tutarsa merkez bankasının tonunun değişmesini bekliyoruz. 2020 4. çeyrekte bir oran artışı görebiliriz.”
5.Kanada Merkez Bankası
Güncel gecelik borç verme oranı: %1.75
2020 sonu için tahmin: %1.75
Stephen Poloz, 2019'u %1,75 oranı ile büyük ekonomiler arasında en yüksek faiz oranıyla bitirdi ve yedi yıllık dönemi Haziran ayında sona erene kadar bu unvanı elinde tutması bekleniyor. Kanada Merkez Bankası, küresel genişleme trendine direnmek için iki büyük neden gösterdi: Enflasyon bir yıldan uzun bir süredir % 2 hedefine yakın ve karar vericiler daha fazla bir borç artışını engelliyor. Merkez bankasının aykırı durumunun bir dezavantajı, ihracatçılara zarar veren güçlü para birimi oldu. Ancak Kanada Merkez Bankası'nın Fed ve diğerleri tarafından yapılan faiz indirimlerine uyma baskısı hafifliyor. Dünyadaki ekonomik görünümün dengelendiğine dair işaretler var.
BRICS Merkez Bankaları
Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya ve Güney Afrika'da neler olabilir?
1.Çin Merkez Bankası
Cari 1 yıllık en iyi kredi faiz oranı: %4.35
Mevcut 7 günlük OMO ters repo oranı: %2.50
2020 sonu için tahmin: %4.35; %2.35
Çin Merkez Bankası'nın 2019 yılında büyük ölçekli parasal genişlemeye başlamasını öngören analistler hayal kırıklığına uğradılar ve Yi Gang, 2020'de sakin ve hedeflenen yolu izlemeyi planladığını belirtti. Eğer dünyanın ikinci en büyük ekonomi kötüleşirse, ekonomistler merkez bankasının rezerv oranına yapılan kesintiler yoluyla sisteme nakit para aktarmaya devam etmesini bekliyorlar.
Harekete geçirme konusundaki temkinli yaklaşım, Çin’in stagflasyonla olan savaşı tarafından belirleniyor. Ekonomistler şu anda ekonomik büyümenin önümüzdeki yıl % 6'nın altına düşeceğini tahmin ediyor.
Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor: “Çin Merkez Bankası borç verme oranlarını istikrarlı ve kademeli olarak düşürüyor. Kasım ayında bir yıllık LPR'deki düşüş, büyümeyi destekleme ve dezenflasyonist baskılara karşı koyma çabalarının altını çiziyor."
2.Hindistan Merkez Bankası
Mevcut repo oranı: % 5,15
2020 sonu için tahmin: % 4.7
Hindistan merkez bankası (RBI), muhtemelen 2020'nin ortalarında ve enflasyonun yükselmeye başlamasının ardından faiz oranlarını hafifletmeye devam etmesi muhtemeldir. Soğanda görülen fiyat artışı, enflasyonu Hindistan Merkez Bankası'nın % 2-6% hedef bandının üst noktasına yaklaştırarak karar vericilerin altı yıldan fazla bir sürede en düşük hızda büyüyen bir ekonomiyi destekleme yeteneğinin önüne engel koymuş oldu.
Enflasyonda beklenenden çok daha yüksek bir artış görülmesi, RBI'nin bu yıl arka arkaya 5 hamlede 135 baz puan hafifletme yapmasının ardından Aralık ayında faiz indirimleri üzerinde sürpriz duraklama yapmasına sebep oldu.
Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor? “Hindistan Merkez Bankası'nın Aralık ayında faiz oranlarında yaptığı duraklama ile yarattığı şok etkisi, soğan fiyatlarındaki geçici yükselişin, enflasyonu daha yüksek bir seviyeye çekti. O zamandan bu yana soğan fiyatlarının daha da artması nedeniyle merkez bankasının Şubat ayında faiz oranlarını sabit tutmasını bekliyoruz. RBI'nın uzlaşmacı duruşu, ekonomide daha fazla rahatlama için bir yer olduğunu gösteriyor.”
3.Brezilya Merkez Bankası
Mevcut Selic faiz hedef oranı: %4,5
2020 sonu için tahmin: %4.5
Brezilya merkez bankası (BCB), gösterge faiz oranını tüm zamanların en düşük seviyesi olan % 4,5'e çeken parasal bir gevşeme döngüsünü kapatıyor. Yatırımcılar, oranın 25 baz puan daha düşürüp düşüremeyeceğini tartışırken, çoğunlukla 2020 sonuna kadar mevcut seviyeye yakın kalması gerektiği konusunda hemfikirler. Düşük faiz oranlarının görülmemiş derecedeki uzun büyüsü, enflasyon beklentilerinin en azından önümüzdeki birkaç yıl için resmi hedef içinde kalmasıyla destekleniyor. Latin Amerika’nın en büyük ekonomisi de yaklaşık üç yıllık hayal kırıklığı yaratan performanstan sonra ivme kazanıyor ve toparlanma kademeli olarak devam ediyor.
Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor: “BCB geçen Temmuz ayında yeni bir faiz indirimi turu başlattı, ancak şu an bir duraklamaya yakın gibi görünüyor. Enflasyon beklentileri ve ekonomik resesyon, 2020 yılı sonuna kadar bu seviyede kalacağı yönündeki beklentilerimizi şaşırtmadı. Şubat toplantısında kesilen 25 bps'lik küçük bir oran, olumsuz yönde enflasyon ve büyüme sürprizleri varsa veya para birimi o zamana kadar güçlenirse göz ardı edilemez."
4.Rusya Merkez Bankası
Geçerli faiz oranı: %6.25
2020 sonu için tahmin: %6
Yüksek enflasyonu düşürmek için yıllarca süren mücadelenin ardından, Rusya Merkez Bankası, şu anda hedefledikleri %4 faiz oranıyla ciddi bir yüzleşme yaşıyor. Art arda beş faiz indirimi, kısmen 2019 yılının ikinci yarısında hükümet harcamalarındaki gecikme nedeniyle fiyat artışını durdurma ya da engelleme konusunda pek fayda sağlamadı. Aralık ayında hafifletmenin etkisinin zaman alacağını ve merkez bankasının bu etkiyi değerlendirmek için beklemesi gerektiğini söylemişlerdi. Yetkililer, Şubat ayında veya 2020'nin ilk yarısında başka bir faiz indirimi yapılabileceğini, ancak garanti edilmediğini söylediler. Rusya yerel para birimi cinsindeki devlet tahvilleri, kısmen beklenenden daha hızlı bir şekilde gevşeme nedeniyle bu yıl yaklaşık 16 milyar dolarlık alım yapılmasını sağladı. Yatırımcılar, 2020'nin bu rakamdan daha fazlasını getirip getirmeyeceğini merakla bekliyorlar.
Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor: “Enflasyon oranı, 2020'de bir başka faiz indirimine yol açacaktır. Ancak karar vericilerin Haziran ayından bu yana 150 baz puan indiriminin etkisini değerlendirmek için biraz duraklaması gerekiyor. Fiyat baskısı sessiz kalmaya devam ederse, beklediğimiz gibi, bir sonraki hamle en kısa sürede -Mart ayında- gerçekleşebilir. Vladimir Putin'in mali teşviki sonunda enflasyonda daha sert bir toparlanma belirtisi, bu kararı daha uzun süre beklemeye alabilir.”
5.Güney Afrika Merkez Bankası
Güncel repo oranı: %6,5
2020 sonu için tahmin: %6.25
Güney Afrika Rezerv Bankası, ekonominin üçüncü çeyrekte beklenmedik bir şekilde daralması ve elektrik kesintilerinin yıllar içinde ikinci bir resesyon riskini artırmasının ardından hafifleme baskısı altında. Enflasyon dokuz yılın en düşük seviyesinde ve hedef aralığı olan %3 - %6 seviyesinin altına yakın. Yine de, Para Politikası Kurulu, ekonomik büyümeye ağırlık veren bazı faktörlerin - politika belirsizliği ve hükümet maliyesinin bozulması gibi - muhtemelen oranların düşürülmesini engelleyeceğini açıkça ortaya koydu.
Ülkenin 2020 yılında Moody's Investors Service'te son yatırım derecesinde kredi notunu kaybetme ihtimali de gevşemeyi engelleyebilir. Hareket büyük ölçüde fiyatlandırılırken, rand'ı zayıflatması muhtemeldir. Vali Yardımcısı Kuben Naidoo, düşüşün 5 milyar dolar ile 8 milyar dolar arasında Güney Afrika tahvillerine çıkmasına neden olabileceğini söyledi.
MINT Merkez Bankaları
Meksika, Endonezya, Türkiye ve Nijerya için faiz tahminleri
1.Banco de Mexico
Güncel gecelik ücret: %7,25
2020 sonu için tahmin: %6.5
Meksika merkez bankası, enflasyonun % 3 hedefine ulaşması ve ekonomik büyümenin yatay hale gelmesinden sonra, 2019'da faiz oranını tam olarak düşürdü. 2020'de sessiz bir ekonomik toparlanma beklenirken, karar vericilerin gevşemeyi desteklemeye devam etmesi bekleniyor. Banco de Mexico, gelecek yılın ilk çeyreğinde enflasyonun bir miktar toparlanmasını beklerken, bundan sonra hedeflerine yaklaşması bekleniyor. Kurulun çoğunluğu, para politikasının çeyrek puan indirimleri için kademeli olarak düzeltilmesi gerektiğini belirtiyor. Başkan Andres Manuel Lopez Obrador tarafından atanan karar vericiler, son zamanlarda daha yüksek puan kesintileri için oy kullandılar.
Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor: “Banxico 2020'de faiz oranlarını yavaşça azaltmaya devam etmeli. Düşük enflasyon, fiyatlar üzerindeki baskıyı ve enflasyon beklentilerini azaltma görünümü destekliyor."
2.Endonezya Merkez Bankası
Mevcut 7 günlük ters repo oranı: %5
2020 sonu için tahmin: %4.75
Endonezya merkez bankası, büyümeyi desteklemek amacıyla Temmuz ayından bu yana borçlanma maliyetlerini 100 baz puan düşürerek agresif bir gevşeme yolunda ilerliyor. Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisi diğerlerine oranla %5 oranında büyürken, küresel bir yavaşlamanın ve ABD-Çin ticaret savaşının etkilerini hissetmiş, ihracat büyümesi 13 aydır daralmıştır. Ekonominin bu yıl 2017'den bu yana en düşük hızda büyümesi beklenirken, Perry Warjiyo, ekonominin sağlığı hakkında gelen bilgilere bağlı olmasına rağmen, ufukta daha fazla faiz indirimi olduğuna işaret etti. Aynı zamanda, enflasyon Endonezya standartlarına göre ılımlı seyretmesi beklenirken, Bank Indonesia'yı 2020 için bu yıl % 2.5-4.5'ten % 2-4 arasında yeni bir enflasyon hedef aralığı belirlemeye teşvik ederek daha fazla faiz indirimine davet ediyor.
Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor: “Faiz indirim hızının önemli ölçüde yavaşlamasını beklesek de, 2020 için daha fazla faiz indirimi yolda gibi görünüyor. Federal Rezerv gevşeme döngüsüne bir son verdi. ABD-Çin ticaret savaşında bir ateşkes ve yapısal reformlarda kaydedilen önemli ilerleme, sermaye girişlerini çekmek için gereken risk primini azaltabilir.”
3.Türkiye Merkez Bankası
Mevcut 1 haftalık repo oranı: %12
2020 sonu için tahmin: %11
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, önümüzdeki yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyon oranının yükselmesi beklenirken faiz oranlarının tek haneli seviyelere düşmesi gerektiğini söylediği zaman ekonominin gevşeme döngüsüne girebileceğini söylüyor. Son aylarda para biriminin istikrarı ile güçlenen banka komitesi, altı ay önce yapılan tüm tahminleri aşarak faiz oranını toplamda %12 oranında düşürdü. Şimdi enflasyona göre ayarlanan liranın getirisi, yükselen piyasa ortalamasıyla neredeyse aynı. Murat Uysal'ın makul oranları sürdürme taahhüdüne uyması, merkez bankası borçlanma maliyetlerini düşürmeye devam ederse enflasyonun yavaşlamaya devam edeceği konusunda kararlı olan Cumhurbaşkanını üzmeden oldukça zor olabilir.
Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor: “Gelecek yıl 12'ye yükselen para politikası komite toplantılarının sayısı ile siyasi baskı çok büyük olacak. Ancak banka Başkan'ın emirlerini yerine getiremeyebilir. Yüksek enflasyon muhtemelen faiz oranlarının 100 baz puandan fazla düşmesini önleyecektir, ancak riskler daha derin indirimlere eğilimlidir."
4.Nijerya Merkez Bankası
Güncel merkez bankası oranı: % 13.5
2020 sonu için tahmin: % 13.5
Nijerya merkez bankası, enflasyon beklentileri arttıkça 2020 yılında sıkı politika duruşuna devam edecektir. Kaçakçılığı durdurmak için kara sınırlarının kapatılmasının neden olduğu arz kısıtlamaları nedeniyle gıda fiyatları yükselmektedir. Merkez bankası bu hareketleri geçici olarak görürken, Godwin Emefiele, enflasyonun sadece % 6 ila %9'luk hedef bandın üst seviyesinde yavaşlaması durumunda faiz indirimlerini dikkate alacağını söyledi. FAkat enflasyon, dört yıldan fazla bir süredir bu aralığın dışında.
Para politikası oranının % 13,5 seviyesinde tutulması, azalan rezervlerden dolayı baskı altında olan naira'nın da desteklenmesine yardımcı olacaktır. Merkez bankası, kıtanın en büyük petrol üreticisinde ekonomik büyümeyi artırmaya hevesli olsa da, kredi vermeyi ve özel destek vermeye zorlamak için kredi verenlerin mevduat kredisi oranlarını yükseltmek gibi geleneksel olmayan politika araçlarını kullanmaya devam etmesi muhtemeldir.
Küçük G-20 Ekonomileri
Güney Kore ve Avustralya'da neler olacak?
1.Kore Merkez Bankası
Mevcut faiz oranı: %1.25
2020 sonu için tahmin: %1.25
Kore Merkez Bankası, son altı ayda iki faiz indiriminin etkisiyle ekonomide ve küresel talepteki genişleyici bütçe akışının artması nedeniyle 2020 yılında kademeli bir ekonomik toparlanma bekliyor. Lee Ju-yeol, niceliksel gevşeme gibi geleneksel olmayan önlemler almanın alternatifini düşünmenin erken olduğunu söyledi. Bloomberg ekonomistlerinin çoğunluğu, Kore merkez bankasının faiz oranlarını % 1,25'te sabit tutması ya da gelecek yıl bir kez %1'e indirebileceğini öngörüyor. Bir kısım ekonomist ise iki faiz indirimi veya bir yükselme bekliyor.
Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor: “Büyüme konusundaki ihtiyatlı iyimserlik ve finansal risklere yönelik endişeler, önümüzdeki yıl Kore Merkez Bankası'nda uzun bir duraklamaya işaret ediyor. Lee Ju-yeol, merkez bankasının hâlâ bir miktar politika alanına sahip olduğunu yineledi, ancak maliye politikasının 2020 yılı için başka bir genişletici bütçeyle başa çıkması bekleniyor.”
2.Avustralya Merkez Bankası
Mevcut nakit oranı hedefi: %0.75
2020 sonu için tahmin: %0.25
Avustralya Merkez Bankası (RBA), daha sonraki parasal teşviklerin alışılmışın dışında bir politikaya geçiş gerektirmesi durumunda, Philip Lowe tarafından % 0.25 nakit oranı olarak tahmin edilen etkili alt sınırına yaklaşıyor. Lowe, alışılmadık rotaya gitmeyi beklemese de, QE'nin bir versiyonuna yakın olabileceklerini belirtti. Avustralyalı ekonomistler arasında, RBA'nın bir noktada QE'ye dönmesi gerektiği konusunda bir fikir birliği ortaya çıkıyor. Büyüme zayıf, tüketim ve iş dünyası düşüşte ve işsizliğin daha da artması bekleniyor. Lowe ise ekonominin yumuşak bir dönüm noktasında olduğunu savunuyor. Bu nedenle çoğu analist aynı şeyi bekliyor: zayıf bir ekonomi.
Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor: “Avustralya nakit oranının 2020'de herhangi bir yere düştüğünü görmek zor. Ancak QE otomatik olarak gelmeyecektir. Engel çok fazla. Avustralya'nın en büyük iki şehri olan Sidney ve Melbourne'da konut fiyatlarında güçlü bir geri dönüş olsa da, işgücü piyasasında ileriye dönük göstergeler 2020'nin, RBA'nın nakit oranını sabit noktada tutacağını gösteriyor.”
3.Arjantin Merkez Bankası
Mevcut faiz oranı: %58
2020 sonu için tahmin: Belirsiz
Arjantin merkez bankası başkanı Miguel Pesce, kriz ekonomisi ve % 50'den fazla bir enflasyon oranı ile göz korkutucu bir misyonla karşı karşıya kaldı. 2021 yılı sonuna kadar fiyat artışını tek haneli oranlara indirmeyi hedefliyor. Fernandez bu ay göreve başladı ve kampanya sırasında danışmanlar merkez bankasının ihracatı artırmak ve ekonomiyi ters yöne çevirmek için Arjantin pesosunu nispeten düşük seviyelerde tutmaya çalışacağını söyledi. Strateji, döviz piyasasına müdahaleleri de gerektirecek.
Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor: “Yeni hükümet, ekonomik büyüme ve yoksulluğun azaltılması konularında net bir tavır sergiliyor. Bu arada Ekonomi Bakanı Martin Guzman, halihazırda sermaye kontrollerinin kaldırılmayacağını ve faiz oranlarının enflasyonla mücadele için 'tek araç' olmadığını ifade etti. Sonuç olarak, faiz oranları hem nominal hem de gerçek anlamda düşmek üzeredir.”
G-10 Para Birimleri ve Küçük Doğu Avrupa Ekonomileri
İsviçre, İsveç, Norveç, Yeni Zelanda, Polonya ve Çek Cumhuriyeti için faiz oranı tahminleri
1.İsviçre Merkez Bankası
Mevcut Libor hedef oranı: % -0,75
2020 sonu için tahmin: %-0.75
Euro bölgesi genişleme politikasına devam ederken İsviçre Merkez Bankası (SNB) da sıfırın altındaki faiz oranları politikasına devam edeceğini söylüyor. Ek olarak para birimi üzerindeki baskıyı azaltmak için bazı müdahaleler yapılacağının sözü de verildi. İsviçre’nin beşinci yılına giren negatif faiz politikasına özellikle bankacılık sektöründen muhalefet artıyor. Ancak enflasyon neredeyse sıfır civarında ve SNB Başkanı Thomas Jordan, en düşük oranlardan çıkmanın para birimi üzerindeki baskıyı artıracağını vurguladı. SNB, finansal sektör için olumsuz oranlardan kaynaklanan sorunları hafifletmek ve ayrıca gerekirse başka bir faiz oranının düşürülmesini sağlamak için 2019'da farklı bir sistem kullandı.
2.Sveriges Riksbank
Mevcut repo oranı:% 0
2020 sonu için tahmin: %0
İsveç merkez bankası, gösterge faiz oranını sıfıra yükselterek negatif faiz oranlarını sona erdirdi. Ancak bu oran, muhtemelen 2020 boyunca ve hatta 2022'ye kadar sürecek. 2019'un son aylarında, Stefan Ingves ve meslektaşlarının ultra esnek para politikası denemelerini geride bıraktılar. Bu durum ekonominin yavaşlamaya ve enflasyonun %2 hedefinin altında kalmasına rağmen devam ediyor.
Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor: “Oranları sıfıra yükselttikten sonra Riksbank başka bir hamle yapmakta yavaş kalacak. Kırılgan küresel görünüm, ihracata yönelik İsveç'teki talebi azaltacaktır. Aynı zamanda, negatif oranlara karşı eleştiriler oldukça şiddetli ve bu durum ekonomi kötüleşse bile yeni kesintileri beraberinde getirebilir. Riksbank'ın 2020'nin geri kalanında sabit kalmasını bekliyoruz.”
3.Norges Bank
Güncel mevduat oranı: %1.5
2020 sonu için tahmin: %1.5
Eylül 2018'den bu yana dört kez yapılan artıştan sonra, Norveç'in para politikası öngörülebilir bir gelecek için askıya alındı. Yine de Norges Bank, 19 Aralık'ta gelecek yıl yeni bir artış için kapıyı açık tuttuğu bilgisiyle piyasayı şaşırttı. Bazı ekonomistler, Norveç ekonomisi için tahmin edilenden daha zayıf beklentiler nedeniyle 2020'de yükselme olasılığının azalmasını beklemişti.
4.Yeni Zelanda Merkez Bankası
Cari nakit oranı: %1
2020 sonu için tahmin: %0.75
Yeni Zelanda ekonomisinin değişime girdiğine dair işaretler, çoğu ekonomistin 2020'de Merkez Bankasının sadece bir kez faiz indirimine gitmesine neden oldu. Hükümet, büyümeyi teşvik etmek için daha fazlasını yapması için banka üzerindeki baskıyı hafifletebilecek bir mali harcama paketi açıkladı. Bununla birlikte, aşağı yönlü riskler devam ediyor.
Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor: “Yeni Zelanda doları, Kasım Para Politikası beyanından bu yana değer kazandı ve sağlam emtia fiyatları ile merkez bankasının beklentilerin üzerinde kalması bekleniyor. 2020'de 25bp'lik bir kesintinin daha olması muhtemeldir ancak oranların bir süre sabit kalması muhtemel."
5.Polonya Merkez Bankası
Cari nakit oranı: %1.5
2020 sonu için tahmin: %1.5
Polonya, bugüne kadarki en uzun istikrarlı borçlanma maliyetleri döneminin ortasında kaldı ve bu durumdayken gösterge faiz oranları Mart 2015'ten bu yana rekor seviyede düşük seyretti (% 1.5). Bu yıl, altı yılın en yüksek seviyesine ulaşmasına rağmen ve enflasyon merkez bankasının tolerans aralığında yer alırken, Avrupa Birliği'nin en büyük doğu ekonomisinde büyüme, son üç yıldır en yavaş seviyesinde. Aralık ayının başlarında, enflasyonun önümüzdeki yıl hafifçe seviyesini aşacağı söyleniyor.
6.Çek Merkez Bankası
Cari nakit oranı: %2
2020 sonu için tahmin: %2
Çek merkez bankası, Avrupa'da hala faiz oranlarının artırılıp artırılmayacağını tartışan birkaç banka arasında yer alıyor ama bunu tartışırken mevcut rakamları bir yıl daha bulundukları yerde tutabilirler. Gösterge faiz oranını Mayıs ayında 10 yılın en yüksek seviyesine çıkardıktan sonra - 2017 yazından bu yana sekizinci artış - karar vericiler oldukları yerde kaldı. Bankanın kendi tahminine göre Mart ayı sonuna kadar iki zam öngörülüyor. Ancak başta Almanya olmak üzere bazı ticaret ortaklarından gelen zayıf talepten etkilenebileceğini, ticaret savaşları ve Brexit gibi jeopolitik risklerle karşı karşıya kalabileceğini belirterek faiz oranları yükseltme konusunda fikir birliğine varıldı.
Kaynak: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-12-22/our-guide-to-what-the-world-s-top-central-banks-will-do-next-year