ÇİN'DEN 50 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE KRİPTO PARA BİRİMİ TAŞINDI

Chainalysis'in raporuna göre, 50 milyar doların üzerindeki kripto paralar, geçtiğimiz yıl Çin merkezli dijital cüzdanlardan dünyanın diğer bölgelerine taşındı.

Çin vatandaşlarının bir finans kurumundan yılda yalnızca 50.000 dolara kadar döviz satın almalarına izin veriliyor. Yayımlanan rapor, Çin vatandaşlarının paralarını ülke dışına taşımak için kripto para birimi kullanıyor olabileceğini gösteriyor.

Kripto Para ile Çin Dışına Para Taşınıyor

Geçmişte, varlıklı veya zengin olan Çin vatandaşları, gayrimenkul ve diğer varlıklara yapılan yabancı yatırımlar sayesinde ülke sınırları dışına paralarını çıkarıyorlardı. Fakat bu durumun farkına varan hükümet, varlıklı kesimin uyguladığı bu para politikasının önüne geçmek için çeşitli kurallara ve engellere başvurdu. Kripto para birimleri ise bu engelleri aşmada iyi bir araç olarak görülüyor.

Chainalysis, "Son on iki ayda, ticaret savaşları ve yuan'ın farklı noktalarda devalüasyonu nedeniyle Çin ekonomisinin zarar görmesi sonucu Çin merkezli adreslerden yurt dışına 50 milyar dolar değerinde kripto para biriminin taşındığını gördük. Fakat aktarılan bu paraların hepsi sermaye kaçırma olarak değerlendirilemez tabii ki." dedi.

Kripto para sahipleri, paralarını taşımak için tartışmalı bir stablecoin olan Tether kullanıyor. Tether, fiyatını dengelemek ve volatiliteyi sınırlamak için genellikle başka bir varlık veya varlık grubu tarafından destekleniyor. Hatta bu nedenle Tether için ABD dolarına sabitlendiği iddiası bile var.

Stablecoinler, büyük miktarlarda kripto para birimini transfer etmek için oldukça kullanışlıdır.

“Toplamda, 18 milyar doların üzerinde Tether, son 12 ayda Doğu Asya adreslerinden diğer bölgelerdeki adreslere taşındı. Yine de bu transferlerinin hepsinin para kaçırma olarak nitelendirilmesi yanlış olur. ” - Chainalysis raporu.

İlgili Makale: Stablecoin Hakkında Merak Edilenler

Tether'de Neden Hareketlilik Görüldü?

Rapor, bazı haber akışlarının Tether hareketliliğini etkilemiş olabileceği üzerinde duruyor. İlk olarak, Ekim ayında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, birçok dijital paranın temelini oluşturan blockchain teknolojisini desteklediğini açıklamıştı. İkincisi, Mart ayı ortasında gerçekleşen büyük bir satışın ardından Bitcoin fiyatının toparlanmaya başlaması oldu.

Bununla birlikte, Tether Çin'de büyük tartışmalara da konu olmuştu. Nisan 2019'da, New York başsavcısı, Bitfinex'i ve Tether Limited'i 850 milyon dolarlık bir zararı gizlemekle suçladı. Her iki şirket de suçu reddetti.

Çin daha önce kripto para birimleri konusunda sert bir tavır almıştı. 2017'de Çin, kripto para birimleri aracılığıyla bağış toplamayı yasaklamıştı. Ancak bir süre sonra, Xi blokchain teknolojisini desteklediğini açıkladı ve ardından Çin Merkez Bankası kendi dijital para birimini geliştirmeye başladığını açıkladı. 2021 yılı içerisinde Çin'in kendi CBDC'sini çıkartması planlanıyor.


Kaynak: CNBC