ETHEREUM HAKKINDA HER ŞEY
İsviçreli kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından işletilen Ethereum ağı, çeşitli özellikler oluşturabilen, faydalı ve blockchain (blok zincir) teknolojisini kullanan kişi veya kurumlara muazzam bir potansiyel sunmaktadır.
ETHEREUM NEDİR?
En basit biçimlerde Ethereum, geliştiricilerin, işletmelerde olduğu kadar bireysel kullanıcılar tarafından da kullanılmak üzere merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasına ve dağıtmasına olanak tanıyan, blok zinciri tabanlı, halka açık bir ağ platformu olarak tanımlanabilir. İnternete benzer şekilde, kullanıcılar tarafından güvenli ve anonim olarak bütün bir sanal ekosistemin geliştirilebileceği, saklanabileceği, çalıştırılabileceği ve kullanılabileceği bir platform görevi görür. Çeşitli uygulamaları barındırmak ve çalıştırmak için kesinti gerektiren komisyon tabanlı uygulama mağazalarının aksine, Ethereum'un merkezi olmayan ve özerk doğası düşük/sıfır maliyetli tutar.
Tüm çevrimiçi verileriniz - e-posta, sosyal medya yayınları, fotoğraflar ve hatta önemli finansal bilgiler - büyük ve küçük kuruluşlar veya hükümetler tarafından sahip olunan ve yönetilen bilgisayarlarda/sunucularda depolanır. Bu durum, kullandığınız çeşitli mobil uygulamalarda da aynıdır çünkü faaliyetleriniz -otel rezervasyonu gibi- uygulama sağlayıcısı tarafından izlenir ve kaydedilir.
Bir kullanıcı olarak, çevrimiçi etkinliklerinizin kişisel verilerinizin ve kayıtlarınızın bu üçüncü taraflarca nasıl yönetildiği ve işlendiği konusunda hiçbir kontrolünüz yoktur. Bu kuruluşlar verilerinizi güvence altına almak konusunda uzmanlaşırken, verilerin kötüye kullanılması ve satılması olasılığı ile birlikte hack olasılığı da göz ardı edilemez. Bu da herhangi bir kullanıcının verilerinin merkezileştirilmesine yol açar - yani, belirli bir kuruluş verilerinizin emrindedir.
Ethereum gibi bir blok zinciri tabanlı platform, bu merkezileşme sorununu, açıkça tanımlanmış bir kurallar dizisine dayanarak, merkezi olmayan bir biçimde özerk olarak çalışarak çözmeye çalışır. Bir kullanıcının verilerini, kimliklerini, uygulamaları kullanımlarını ve ağ etkinliklerini büyük ölçüde gizleyerek merkezi kontrolün dışında bırakılmalarını sağlar.
Şimdi bir düşünün: Bir Wordpad'e veya çevrimiçi bir web portalına çok önemli notlar yazdığınızı (iş yerinizle ilgili veriler, tez notlarınız, sınav sorularınız olabilir) ve birden bire uygulamanın/portalın sahibi tarafından durdurulduğunu hayal edin. Tüm önemli verileriniz sonsuza dek gider. Fakat Ethereum, tek başına verileriniz üzerinde kontrole sahip değildir ve kimse bir uygulamayı aniden durduramaz/yasaklayamaz. Yalnızca kullanıcılar çeşitli değişiklikler yapabilirler ve bu, belirli bir uygulamadan erişilse bile kullanıcının verilerini tam olarak kontrol etmesini sağlar.
Ethereum, günümüz interneti gibi, merkezi olmayan ve demokratikleşmiş bir çözüm sunmaya çalışmakta, ancak herhangi bir merkezi otoritenin kontrolünü serbest bırakmamaktadır. Bir kuruluşun sahip olduğu birkaç bilgisayarda çalışmak yerine, anonim ancak güvenilir gönüllülere ait ve işletilen ve yüzlerce bilgisayardan oluşan küresel bir ağ üzerinde çalışarak bir tür küresel süper bilgisayar yaratır.
ETHEREUM NE GİBİ ÖZELLİKLER SUNAR?
Her birey, internetteki çeşitli sitelerin ve portalların veya çeşitli mobil uygulamaların kullanımına benzer şekilde, anonimlik ve merkeziyetçiliğin getirdiği ek avantajlarla Ethereum ağında bulunan çeşitli kaynaklara kolayca katılabilir ve bunları kullanabilir.
Teknoloji meraklısı ya da tam bir acemi olan bir kişinin bile Ethereum ağındaki uygulamaları kolayca oluşturması, piyasaya sürmesi, çalıştırması ve para kazanması mümkündür. Ayrıca, Ethereum ağını güçlü ve çalışır durumda tutmak için gerekli olan mining (madencilik) gibi bazı faaliyetlere katkıda bulunarak da kazanç elde edebilir.
Ethereum'un temelinde, ağda gerçekleşen tüm gerekli işlemleri depolama görevi gören blok zinciri bulunur. Blockchain protokolü ayrıca bir kullanıcının kimliğini, katılımcının ağa katkısını veya işlemlerin, uygulamaların, adreslerin ve kullanıcı adlarının orijinalliğini doğrulamak gibi önemli görevlere karar vermenize yardımcı olan gerekli mekanizmayı da sunar. Depolama ve içerik sunumu da blok zinciri tarafından halledilir, ancak işlem ayrıntılarını ve kodlayıcı kod parçacıklarını saklamakla sınırlıdır.
Ethereum'un ağ katkıları, uygulama geliştiricileri ve kullanıcıları için bir ödeme aracı görevi gören "Ether" adı verilen yerel bir kripto parası var. Temel olarak Ether, Ethereum sisteminin dijital para birimidir. Bir uygulama geliştiricisi, uygulama ücretlerini Ether ile ödeyebilir ve kullanıcılar tarafından Ether üzerinden ödeme alabilir.
Ethereum uygulumalarına örnek vermek gerekirse; WeiFund, Ethereum'da çalışan akıllı sözleşmelere dayalı, merkezi olmayan, kitle fonlaması teknolojisidir. Ağa olan katkıların Ethereum'da kullanılabilecek, takas edilebilecek veya satılabilecek, sözleşmeye dayalı dijital varlıklara dönüştürülmesini sağlar. Ek olarak Augur da örnek verilebilir: Katılımcıların gerçek dünyadaki olayların sonuçları hakkında tahminlerde bulunmalarını ve doğru tahmin için ödüllendirilmelerini sağlar. Katılımcılar sanal hisse alım satımı yaparak ve kripto paralarla destekleyerek tahminlerde bulunabilirler. Doğru sonuç bildirimleri otomatik olarak ödüllendirilir.
Ethereum’un temel bileşenleri, akıllı sözleşmeler ve merkezi olmayan uygulamalar, programlama koduna dayanmaktadır. Kod, insanlar tarafından yazıldığı gibi hatalara, güvenlik açıklarına ve bilgisayar korsanlığına eğilimlidir. Yani buradaki uygulamalar yalnızca bunları yazan insanlar kadar iyi olabilir.
2016 yılında, DAO projesi bir hacker tarafından hedeflendi ve başarılı bir şekilde 50 milyon ABD doları değerinde Ether çalındı. Proje, token satışları ile başarılı bir şekilde varlıklarını 150 milyon USD seviyesine getirmişti. Ethereum ağında herhangi bir problem yaşanmazken, “DAO” kodu suçlandı.
Bitcoin blockchain teknolojisinin belirli bir “sadece ödeme” uygulamasıyla sınırlı olmasına rağmen, Ethereum uygulamaları ve programlamaları aracılığıyla her şeyi ve her şeyi destekleme yeteneğine sahiptir. Uygulamaya yönelik Ethereum ağı, herhangi bir uygulanabilir konsept, süreç veya işlemin, blok zincir teknolojisinin faydalarından yararlanmasını ve özerk ve merkezi olmayan bir şekilde çalışmasını sağlar. Açık programlama ve kullanımı kolay akıllı sözleşme bazlı merkeziyetçi olmayan uygulamalarla Etherum'un kullanım alanının sınırı için gökyüzünü gösterebiliriz.
ETHEREUM MINING NASIL YAPILIR?
Madenciler Ethereum ağında, kullanıcılar arasındaki işlemlerin doğrulanmasını ve blockchain işlem defterine eklenmesini sağlayarak çok önemli bir rol oynamaktadır. Madenciler ayrıca, üçüncü parti bir merkezi otoriteye ihtiyaç duymadan yeni kripto paraların üretilmesini de sağlar. Madencilik yaptığınızda ETH'yi ve ayrıca işlem ücreti alırsınız. Ethereum madenciliğinin ne kadar karlı olduğu konusunda çok fazla tartışma var. Fakat ETH'nin değerinin artmaya devam edeceğini ya da sadece Ethereum ağında yer almak istediğinizi düşünüyorsanız, atmanız gereken adımları aşağıda bulabilirsiniz:
1.Güçlü Donanım
Ethereumda madencilik yapmak için, GPU adı verilen özel bir bilgisayar donanımı satın almanız gerekir. Bir GPU seçerken, asıl donanımın maliyetinin yanı sıra güç tüketimi ve hash rate oranının dikkate alınması önemlidir. Hash rate, madencilik cihazının çalıştığı hızdır. Kripto para birimi madenciliğinde hız önemlidir, çünkü madenciler temelde bir soruyu çözmeye ve başkalarından önce ödül almaya çalışırlar. Hash oranı arttıkça ödül alma şansınız artar.
2.Yazılım Kurulumu
Madencilik donanımınızı satın aldıktan sonra, gerekli yazılımı kurmanız gerekir. Bir sonraki adım, Ethereum blockchaini indirmek ve düğümünüzü (node) ağa bağlamaktır. Ağdaki diğer düğümlere eşleri olana kadar sürekli diğer düğümlere bağlanmaya çalışan Geth gibi bir hizmet kullanabilirsiniz. Kurulduktan sonra, düğümünüz diğer tüm düğümlere ve Ethereum ağının kendisine bağlanacaktır. Bu, madenciliği başlatmanıza, kendi akıllı sözleşmelerinizi dağıtmanıza, merkezi olmayan uygulamalar oluşturmanıza ve işlemler göndermenize olanak sağlar.
3.Kendinizi Test Edin
Madenciliğe başlamadan önce, Etheri kendi özel ağınızda test edebilirsiniz. Bu, madencilik yeteneklerinizi test etmenize, akıllı sözleşmelerle denemeler yapmanıza ve yeni merkezi olmayan uygulamaları denemenize olanak tanır. Ether’i bir test ağında kullanmak için herhangi bir özel donanıma ihtiyacınız yoktur. Geth veya benzer bir istemcinin kurulu olduğu bilgisayarınız yeterlidir. Özel bir test ağında kullanıcı olarak yalnız olacağınızdan, tüm blokları bulmak, işlemleri onaylamak ve akıllı sözleşmeler yapmak sizin sorumluluğunuzda olacaktır.
4.Bir Madencilik Havuzuna Katılın
Bir madencilik havuzuna katılırsanız, kriptografik bulmacaları çözme ve Ether kazanma şansınızı artırmak için hesaplama gücünüzü diğer madencilerle bir araya getirebilirsiniz. Kazançlar, hesaplama gücüne göre havuzdaki tüm madenciler arasında paylaştırılır. Eğer yalnız başınıza yapmak isterseniz de Ethminer gibi bir madencilik programını indirerek mining yapmaya başlayabilirsiniz.
5.Ödeme Alın
Bir bloğu başarıyla mining ettikten sonra ETH ve işlemle ilgili ücretler size ödenir. Ödül neredeyse anında madenci ya da madencilerin havuzu ile bağlantılı Ethereum cüzdanına aktarılır. Yaklaşık gelirinizi hesaplamak için çeşitli Ethereum hesaplayıcılarını kullanabilirsiniz. Tahmini kazancınız, hash oranınız, elektrik tüketiminiz ve başlangıç kurulum maliyetleriniz gibi faktörlere dayanıyor.
Ethereum’un çekirdek ekibi şu anda madenciliği daha geniş bir topluluğa erişilebilir hale getirmek için tasarlanmış olan Progressive of Work-Proof adlı yeni bir madencilik algoritması üzerinde çalışıyor. Uygulama için şimdilik sabit bir plan yok, ancak geliştiriciler gelecekte GPU ile madencilik yapmayı daha karlı hale getirmeyi umuyorlar.
Güncel Ethereum fiyatları için buraya tıklayabilirsiniz.
Kaynaklar:
finance.yahoo.com
investopedia.com