OPEC PETROL PİYASASINDAKİ ROLÜNÜ KAPTIRDI MI?

"Dünyanın en güçlü petrol kartelinin üretimi keseceği yönündeki söylentiler, petrol fiyatlarını çarpıcı şekilde artırabilir."

Bu söylemler artık geride kaldı.

Kartel 30 Kasım 2016'da büyük bir petrol fiyat krizinde üretimi keseceğini açıkladığında, petrol piyasası neşeleniyordu. Herhangi bir kesinti yapılmadan önce fiyatlar aynı gün 50.74 dolardan, 5 Aralık 2016 kapanışında 54.94 dolara yükselmişti.

Fakat OPEC yine de üretim hakkındaki en belirsiz söylemi yapabilir, hatta üretim hakkında yalnızca düşünceleri olduğunu bile dile getirebilir ve yine bu söylemlerin piyasayı hareketlendirdiğini görebiliriz.

Kaynak: insamer.com

OPEC ve PETROL PİYASASI


OPEC'te gördüğümüz bu güçlü durum, 2018’in son çeyreğinde bile hala çok güçlüydü. 7 Aralık 2018’de OPEC ve müttefikleri ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını açıklamışlardı: bu yolda birlikte yürüyecekler ve petrol üretimini durduracaklardı. OPEC piyasadan günlük 1.2 milyon varil petrol çekeceğine söz vermişti ve petrol fiyatlarını 6 Aralık'ta 57.83 dolarken 7 Aralık kapanışta 61.71 dolar oldu.

OPEC ve müttefiklerinin üretim kesintilerini bir dokuz ay daha uzatmayı kabul ettikleri 1 Temmuz 2019 tarihine kadar petrol fiyatları sadece yükselmekle kalmadı, aynı zamanda ters yönde hareket etti. Fakat bunun sebebi OPEC kesintileri değildi: piyasa artık ilgisizdi. 28 Haziran'da 67.52 dolarlık kapanış fiyatından Brent, 1 Temmuz'da 65.01 dolara düştü ve ardından ertesi gün 62.72 dolara geriledi.

O zamandan beri OPEC, piyasayı bir şekilde hafifçe hareket ettirmeyi başardı.
Fakat son zamanlarda yepyeni ve şaşırtıcı bir söylenti ortalıkta dolaşıyor...

… ve bu söylenti ne İran ne de ABD ile ilgili.
.
.
.
Söylentiler piyasa devi Çin hakkında!

ÇİN PETROL DEVİ Mİ OLACAK?


ABD'de kaya gazı (şeyl) patlamasının etkisi tüm bunları değiştirdi. Büyük ölçüde ABD kaya gazındaki büyük ve yeni üretimden kaynaklanan petrol fiyatı krizinin ardından piyasa, Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) ve haftalık ham envanter verileri tahminleriyle daha fazla hareket etmeye başladı. Bu durumu Enerji Bilgi İdaresi'nden (EIA) gelen resmi veriler de takip etti.

Şimdi ise tüm bu veriler piyasada devam eden ticaret savaşı, küresel ekonomik veriler ve Çin'den gelen talep sinyalleri tarafından gölgede bırakıldı. Bu yıl petrol fiyatlarındaki en büyük artış, 14 Eylül’de Saudi Aramco’nun petrol tesislerine yapılan saldırının ardından gerçekleşti. Bir gün içinde de Suudilerin işleri çabucak hızlandıracağı ve kayda değer bir arz krizi yaşanmayacağı konusunda açıklama yaptı.

Bu gelişmelerin ardından dikkatler hemen Çin'e odaklandı.

Şimdi, ticaret savaşını sona erdirmek için potansiyel bir anlaşmanın en ufak bir sinyali ya da işlerin daha kötüye gideceğine dair gizli bir işaret petrol fiyatlarını hareket ettirmeye yetiyor.

4 Eylül’de, petrol fiyatları yalnızca Çin’deki ekonomik verilerde %4’ün üzerine çıktı. Bundan hemen önce de piyasa, zayıflayan bir küresel ekonomi korkusuyla karşı karşıya gelmişti. Yine de her yeni veri ve gösterge, bu korkuları ya yeniden hatırlıyor ya da unutturuyor.

10 Ekim’de petrol, “kısmi” bir anlaşma ile ticaret savaşının hafifleyeceği yönündeki haberler üzerine iki haftanın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Piyasa, kısmi anlaşma haberlerini 18 aylık ticaret savaşındaki en büyük gelişme olarak görüyordu.
Ancak görünüşe göre durum yine öyle değildi ve petrol fiyatları tekrar arttı.
Ticaret savaşı her konuşulduğunda, petrol piyasası gelişmelere hemen ayak uyduruyor: fiyatlar ya yükseliyor, ya düşüyor.

Kesinlikle bugünlerde petrol piyasası OPEC'i dinlemekten ziyade başka şeylere daha çok kulak veriyor, mesela Trump. Piyasa, Trump’ın Twitter hesabını petrol kartelinden çok daha fazla dinliyor.

Ancak ticaret savaşı bugüne kadar petrol fiyatlarındaki en büyük tehdittir ve piyasa da bunun farkında. Ticaret savaşı, Asya ve ABD'de ekonomik büyümeyi bastırıyor, çünkü mal ithal eden işletmelerin maliyetleri arttı ve tüketiciler için fiyatlar yükseldi. Bu, ekonomik büyümede her zaman enerji için bir çöküş anlamına gelir.

OPEC KENDİ YENİLGİSİNİ VERDİ


OPEC tedarik savaşını kaybetti. Yine de OPEC, arz kesintilerine devam ederken her iki tarafta da pazar payını kaybediyor. Başka bir deyişle, OPEC üretimi bırakıyor ve ABD pazar payını artırıyor. Öyleyse şimdi, ABD ham stok verileri petrol fiyatını OPEC’ten ziyade her gün değiştirebilme gücüne sahipse petrolün volatilitesinin ticaret savaşı ile ilgili olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz.

Kaynak:

oilprice.com