YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN IOT'A YATIRIM

İnternet; bir bilgisayar, tablet veya akıllı telefon aracılığıyla ziyaret edebileceğiniz web siteleri ve bloglardan ibaret değildir. İnternet, aynı zamanda bu siteleri birbirine bağlayan ve neredeyse her yerden herkesin erişebilmesini sağlayan dijital bir yapıya da sahiptir.

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things - IoT) bu fikri farklı bir yere götürür. Yalnızca web siteleri topluluğu değil; aynı zamanda veri toplama, kullanım ve işlevselliği izleme, sistemleri ve işlemleri otomatikleştirme amacıyla internete bağlı milyonlarca cihaz anlamına da geliyor.

IoT'a bağlı akıllı kapı zili, biri kapınıza yaklaştığında size kısa mesaj gönderebilir veya IoT'a bağlı termostat evinizdeki sıcaklığı kontrol edebilir. IoT ayrıca sağlığınızı takip edebilir ve buzdolabındaki sütünüzün bozulduğunu söylemekten tutun biten sütünüz için sipariş vermeniz gerektiğine kadar size her şeyi söyleyebilir.

IoT NEDİR?

Nesnelerin interneti (IoT), internet üzerinden diğer cihazlara ve sistemlere veri akışı sağlayan ve bunu yaparken sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilerle birleştiren fiziksel nesneler ağını tanımlar. Bu cihazlar sıradan ev objelerinden sofistike endüstriyel aletlere kadar çeşitlilik gösterir. Bugün 7 milyardan fazla bağlı IoT cihazı bulunurken uzmanlar bu sayının 2020'de 10 milyar, 2025'te 22 milyara kadar artmasını bekliyorlar.

Düzgün bir şekilde donatılmışsa, neredeyse her şey bir IoT cihazı olabilir ve "akıllı" cihazlar için kullanılan işlevler büyük ölçüde değişebilir. Akıllı cihazlar basit komutları anlayabilen veya bir programlama seviyesini yürütebilen cihazlardır.
Bir akıllı telefon, akıllı bir cihazın gelişmiş bir örneğidir. iPhone veya Google Android destekli cihazlar, bir bilgisayara çok yakındır.

Diğer bir tanım gereği, internet bağlantısı olan ve herhangi bir işlevi olan her şey "akıllı" bir cihazdır. Mesela internet üzerinden bir komut gönderdikten sonra fırınınız kendini kapatabilirse, akıllı bir cihazdır.

2020 yılına kadar 20 milyar IoT cihazı olacağı tahmin ediliyor. Her geçen yıl IoT'a yapılan harcamalar giderek artış gösterdi. 2009 yılında, IoT satışlarda yaklaşık 18 milyar dolar olarak gerçekleşirken 2017'de bu rakam 1.1 trilyon dolara yükseldi. Bu açıkça yatırımcılar için birçok fırsat sunan ve sürekli genişleyen bir alandır. İsterseniz ışıklarınızı, ev aletlerinizi, ev güvenliğinizi ve evinize erişimi kontrol etmek için Alexa - veya akıllı hoparlörler - kullanabilirsiniz. Bazı kişiler elbette zaten bu akıllı cihazları evlerinde kullanıyor, diğerleri ise akıllı cihazları hava durumunu öğrenmek veya bir şarkı çalmak için ses komutuyla çalışan bir araç olarak kullanıyor.

CNBC tarafından 2016 yılında bildirilen bir Coldwell Banker çalışmasına göre, tüketicilerin dörtte birinden fazlasının akıllı bir cihaza sahip olduğunu görüyoruz. Bu sayı o zamandan beri kesinlikle arttı. Bu sayının artmasında akıllı ev sistemlerinin de büyük bir payı olduğunu söyleyebiliriz.

Temel olarak akıllı bir ev, ağa bağlı cihazlarla dolu bir evdir. Yani IoT cihazlarının bir zamanlar manuel olarak kontrol edilmesi gereken fonksiyonların otomasyonuna izin verdiği bir evdir diyebiliriz. Bu, bir kapının uzaktan açılması veya bazı ışıkları yakması kadar basit olabilir. Her şeyi bir akıllı telefon, dizüstü bilgisayar veya bilgisayar aracılığıyla kontrol edebilirsiniz.

Gittikçe daha çok sayıda cihaz günlük akıllı cihazlara bağlanıyor. Örneğin, tüketiciler belli bir zamanda ön ısıtmaya programlanabilecek bir ısıtıcı satın alabilirler. Ayrıca sıcaklığı ayarlayan akıllı bir tuvalet bile alabilirsiniz. "Akıllı" olabilecek herhangi bir cihazın piyasalarda bulunduğunu görebilirsiniz.

IoT İÇİN YATIRIM FIRSATLARI NELERDİR?


IoT, sayısız alanda perde arkasında çalışır. Bağlı cihazlar, bir tıbbi cihaza yedek ampul gerektiğinde sahiplerini uyaran, göreceli olarak basit görevleri yerine getirirler.

Teoride, bağlı cihazların yapamayacağı çok az şey var. Mesela IoT özellikli sensörler şehirdeki trafiği izleyebilir ve trafik ışıklarını buna göre ayarlayabilir. Ayrıca, bakım gerektiğini bildirmek için uçaklarda bile kullanılabilir. IoT, hemen hemen her şeyin izlenmesine veya otomatikleştirilmesine izin verir. IoT, geniş teknoloji piyasası segmentinin bir alt kümesidir. Fakat yine de, IoT kategorisinde yatırım yapabileceğiniz çok sayıda farklı piyasa segmenti var.

Apple, Amazon, Microsoft, Google ve IoT ürünleri için doğrudan veya dolaylı olarak kullanılan veya ihtiyaç duyulan teknoloji cihazları üreten birçok şirket bulunmaktadır. Yatırımcılar için bu alan anlaşılması en kolay olanıdır, çünkü ileriye dönüktür ve bir cihaz satışından diğer gelir modellerini (abonelikler, akıllı ev cihazları, yiyecek siparişleri vb.) inşa etme potansiyeli çok yüksektir.

Teoride, gelecekte akıllı bir araba nereye gideceğini belirlemek için bulunduğu şehirle iletişim kurabilecektir. Bu, trafik yönetimine izin verir ve böylelikle kazaları önler ve ulaşım sorunlarını çözer. Aynı zamanda muazzam miktarda işlem yapılabilir veri sağlar. Örneğin, Leo Sun’ının yazdığı gibi:


Barselona'da şehir genelinde Wi-Fi ağı; akıllı su teknolojilerini, otomatik sokak ışıklarını, parklar için uzaktan kumandalı sulama, talep üzerine çöp toplama, dijital otobüs güzergahlarını ve akıllı park sayaçlarını birbirine bağlar. Bu hizmetler trafik sıkışıklığını, kirliliği ve genel su ve elektrik kullanımını önemli ölçüde azaltmıştır.
Hassas tarım, yağış, sıcaklık değişimleri ve toprak koşulları gibi şeyleri izlemek için IoT'a bağlı sensörler kullanarak verim artırılabilir. İdeal olarak, bu teknoloji daha iyi marjlara ve daha düşük fiyatlara izin vererek büyümeyi daha ucuz hale getirmesi mümkündür.


Akıllı arabalar da çok çeşitli üreticiler ve teknoloji şirketleri tarafından üzerinde çalışılmaktadır. Akıllı araç teknolojisi, ne zaman bakım yapmaları gerektiğini size söyleyen IoT donanımlı araçları da içerebilir. Bazı durumlarda, akıllı bir araba onarım gereken yerleri ve problemleri teşhis edebilir ve siz aracı bakıma götürürken ihtiyaç duyduğu parçanın gideceğiniz bakım merkezinde bulunduğundan emin olabilir.

Kaynak: cabotwealth.com

IoT'U DESTEKLEYEN 4 ŞİRKET


1.Microsoft

IoT'un en büyük destekçilerinden biri olan Microsoft, Windows'u alandaki baskın işletim sistemi (OS) yapmak istiyor. Şirket; buluta, işletim sistemine ve cihazlara yayılan bir IoT platformuyla eksiksiz çözümler sunuyor. Bunun temelinde, şirketin bağlı olduğu cihazlar için işletim sisteminin basitleştirilmiş bir sürümü olan şirketin Windows 10 IoT çekirdeği yer alıyor.

Kendi IoT çözümlerini sunmanın yanı sıra, Microsoft ürünlerini geliştiricilere açmıştır. Geliştiricilerin IoT hizmetleri, cihazları ve çözümleri oluşturmak için araçları olan normal Windows ürün paketi için sunduğu şeylere benzer bir platformu vardır. Şirket ayrıca kısa bir süre önce Microsoft Azure Başkan Yardımcısı Julia White'ın blog yazısında, IoT çalışmalarına 5 milyar dolar daha eklemeye karar verdiğini açıkladı.

2.IBM

IBM'in Watson IoT platformu, IBM'in teknolojisinin diğer şirketlere ürün ve çözümler geliştirmesine yardımcı olacak bir yol şeklinde kurumsal bir çözüm olarak tasarlanmıştır. Bu da otomotiv, üretim ve kamu hizmetleri de dahil olmak üzere birçok sektörde projelerin geliştirilmesine ön ayak olmuştur. Watson tabanlı çözümler, şirketlerin varlıkları, envanterleri ve tesisleri yönetmelerine yardımcı olmak için de kullanılmıştır. IBM, üçüncü kişileri Watson AI için yeni kullanım alanları yaratmaya teşvik eden bir platform da sunmaktadır.

3.Amazon

Amazon, IoT teknolojisini tüketicilerin evlerine getirme konusunda öncü olmuştur. Örneğin, Amazon Dash düğmeleri, IoT'a bağlı bir cihaz örneğidir. Tüketiciler sadece düğmeye basar ve bağlantılı olduğu ürünü sipariş eder. Örneğin; bir tüketici, bulaşık makinesinin yakınındaki lavabonun altındaki bulaşık deterjanı için bir Dash düğmesi yerleştirebilir. En basit haliyle, IoT, teknolojinin insanların evlerine nasıl girebileceğinin güçlü bir örneğidir.

Çevrimiçi lider, aynı zamanda bağlı evler piyasasında da en büyük oyunculardan biridir. Alexa AI ile çalışan Echo cihazları, akıllı-dijital ev merkezi olarak hizmet verme yeteneğine sahiptir ve IoT'a bağlı cihazlar tarafından kolayca kontrol edilebilir.

Ayrıca Amazon, Web Servisleri bölümünde de bir IoT platformuna sahiptir. Bu alan, kullanıcıların bu teknolojiyi kendi kullanımlarına göre geliştirmelerine ve Amazon'un sunduğu servislerde değişiklikler yapmalarına olanak sağlar. Bu özelliğiyle Amazon, Google ve IBM'e benzer. Amazon'un IoT sayfasında şu yazar:

"AWS IoT Core, cihazları AWS Hizmetlerine ya da diğer cihazlara bağlamanıza, veri ve etkileşimleri güvenceye almanıza, cihaz verilerini işlemden geçirmenize ve uygulamaların çevrimdışı olduklarında bile cihazlarla etkileşime girmesine olanak sağlayan bir platformdur."

4.Apple

Apple da IoT konusunda diğer şirketlerle rekabet ediyor. iPhone'un akıllı cihaz olarak birçok alanda kullanımının yanında şirketin ayrıca HomePod dijital asistanı da bulunuyor.

Apple, insanların evlerinde kullanılan akıllı bir cihaz olmanın yanı sıra, saat ve Apple Health gibi iPhone servisleri aracılığıyla topladığı verilerle de tüketici IoT pazarına girdi. Bu akıllı cihazlar; adım sayısı, kalp atış hızı gibi vücut fonksiyonlarını izleyerek kullanıcılara tavsiyeler verebiliyor veya uyarıda bulunabiliyor.

Tabii ki Apple, IoS işletim sisteminin IoT versiyonunu HomeKit servisi aracılığıyla geliştiricilere de sunuyor. Şirket, uygulama geliştiricileri, cihaz üreticileri ve hatta hobilerini HomeKit ile hedef alarak, onlara bağlı ürünler ve hizmetler oluşturma araçları veriyor. Ticari düzeyde, Apple, IoS tabanlı IoT ürünleri ve hizmetleri oluşturmak için otomotiv, perakende ve üretim dahil olmak üzere tüm segmentteki şirketlerle de ortaktır.

Bu 4 şirketin dışında da elbette birçok şirket IoT desteklidir. Bunların içinde Intel, QUALCOMM, Cisco Systems, Emerson Electric gibi birçok büyük şirket bulunuyor. Şirketlerin bulunduğu endekslere doğrudan yatırım yapma ihtimali olmadığından (örneğin, Nasdaq endeksine) bir broker aracılığıyla yatırım yapmanız mümkün.

IoT ile ilgili net olan şey şu: IoT daha emekleme aşamasında ve kullanımına dair henüz hayal edemediğimiz birçok şey mevcut. Zaman geçtikçe makine öğrenimi (machine learning) sayesinde aklımıza gelmeyecek birçok şeyde IoT kullanılacaktır. Belki şu an buzdolabında sütün bittiğini söyleyen akıllı cihazlarımız var fakat ilerde yapay zeka bundan çok daha fazlasını bize  sunacaktır. Merakla bekliyoruz.

Kaynak:
fool.com