YENİ YILDA KOLAYLIKLA UYGULAYABİLECEĞİNİZ 8 FİNANSAL İPUCU

2020 birçok kişi için, özellikle finansal açıdan zor bir yıl oldu. Yine de, herkesin finansal durumunu gözden geçirmesi ve yeni yıl için hedefler koymasının da önemli olduğunu biliyoruz.

Geçen ocak ayında maddi durumunuzla ilgili herhangi bir karar aldınız mı? Aldıysanız bu konuda neler yaptınız? Hedeflerinize ulaştınız mı yoksa hedefi ıskaladınız mı?

Önceki yıllar geride kaldı. Şimdi hatalarınızdan ders çıkarırken, yeni yılı finansal açıdan iyi bir şekilde değerlendirmeniz için yeni yöntemler öğrenmelisiniz. Gelin, bu yöntemlere aşağıda hep birlikte bakalım.

1)   Net Değerinizi Hesaplayın

Net değerinizi hesaplamak, maddi durumunuzu değerlendirmek ve finansal hedeflerinize ulaşmak için önemli bir adımdır.

Almanız gereken kararlar, bu hesaplamayı yaptıktan sonra daha açık hale gelecektir. Tüm varlık ve yükümlülüklerinize yakından bakmak, mevcut harcama ve tasarruflarınıza nerede öncelik verdiğinize ve harcama ve tasarruf alışkanlıklarınızda nerede değişiklik yapmanız gerektiğine dair net bir tablo oluşturmanıza yardımcı olur.

Finansal hedeflerinize yönelik ilerlemenizi takip etmek ve yaptığınız hataları büyük borçlar altına girmeden önce düzeltmek için her yıl net değerinizi yeniden hesaplayabilirsiniz.

2)   Emeklilik Tasarruflarınızı Gözden Geçirin

Emeklilik tasarrufunuza ödeyebileceğinizden daha fazla katkıda bulunmak, günlük harcamalarınızı karşılamak için borçlanmak zorunda kalmanıza neden olabileceğinden, yalnızca gerçekçi bir şekilde karşılayabileceğiniz miktarlardan tasarruf etmelisiniz. Her dönemde ne kadar tasarruf edebileceğinizi belirlemek için, emeklilik birikimlerinizi normal bütçenize dahil edin.

3)   Hedeflerinizi Güncelleyin

Paranıza kolay erişim sağlamak oldukça cazip olabilir ancak birçok insan elinin altındaki parayı harcamaya meyillidir. Hedefinize ulaşmak için tasarruf için ayrılan tutarları, kolayca erişilemeyen ayrı bir tasarruf veya yatırım hesabına aktardığınızdan emin olun; ki bu da biriktirmeyi başardığınız parayı harcamama konusunda size destek sağlayacaktır.

4)   Borçlarınızı Ödemek İçin Bir Plan Yapın

Yeni yıl için emeklilik hesabınıza, çocuklarınızın eğitim fonuna veya konut alımı için birikiminize ne kadar eklemek istediğiniz gibi tasarruf hedefleri belirlemek için birkaç dakikanızı ayırarak bir plan oluşturun. Ne derler bilirsiniz, “Hedefsiz gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez”.

5)   Portföyünüzü Yeniden Dengeleyin

Geçen yıl diğer yıllardan farklı değildi: bazı sektörler düşük performans gösterirken, kimi sektörler ise yüksek performans gösterdi. Muhtemelen geçen yıl en iyi performans gösteren sektörler, bu yıl yeniden aynı performansa sahip olmayabilir. Bu sebeple yatırım yaptığınız sektör, varlık, emtia ve para – her neye yatırım yaptıysanız- yeniden göz atın ve bir kâr-zarar bilançosu oluşturun.

İlgili Makale: Portföy Yönetimi Hakkında Her Şey

6)   Kredi Kartlarınızı Ödeyin

Kredi kartı borcunuz varsa, yıl boyunca gerçekçi bir biçimde ne kadar ödeyebileceğinize karar verin. Bunu yaparken de en iyisi, borcunuzu ödemeye çalışırken bu kartlardan ek satın alımlar yapmamaya çalışın. Yüksek faizli kredi kartı bakiyeleriniz varsa, bu yüksek faizli borçları ödemenin mi, yoksa faiz yerine kazancınızı birikimlerinize eklemenin mi daha faydalı olacağını düşünün.

7)   Kredi Raporunuzu İnceleyin

Kredi raporunuzu düzenli olarak kontrol ettiğinizden ve eksilerinizi gidermek için adımlar attığınızdan emin olun. Bu raporların profesyonelliği dikkate alındığında; en önemli finansal raporlardan birini gözden geçirmek son derece faydalı olacaktır. Ayrıca kredi raporlarının takip edilmesi de kolaydır.

Zayıf bir kredi raporu, biriktirebileceğiniz tutarı olumsuz etkileyebilir; zira krediler için daha yüksek faiz oranları ödemenize neden olabilir ve bu da harcanabilir gelirinizi azaltır.

8)   Hayat Sigortası İhtiyaçlarınızı İnceleyin

Finansal durumunuz ve kariyeriniz ilerledikçe, hayat ve kaza sigortalarınızın da geliştirilmesi gerekebilir. Korunmaya değer öncelikli varlığınızın kendiniz olduğunu unutmayın. Bu sebeple sigorta paketlerini araştırın ve kendinize en uygun olanı belirleyin.

Sonuç

Abartı veya gerçekçi olmayan finansal hedefler koyarken dikkatli olun. Aksi takdirde, bunların hiçbirini başaramayabilirsiniz ve bu sebeple motivasyonunuz düşebilir. Finansal kararlarınızı yeni bir yılda, tekrar gözden geçirmek için vakit kaybetmeyin.

İlginizi Çekebilir: 8 Büyük Finansal Mit

Kaynak:

https://www.investopedia.com/articles/pf/06/newyear.asp

https://www.dailysabah.com/finance/

https://medium.com/investors-cafe/

https://www.zestcarrental.com/blog/

https://aithority.com/technology/analytics