BITCOIN FİYATI NEDEN YÜKSELİYOR? BTC 2020'YE GENEL BİR BAKIŞ

2020 yılı biterken, lider kripto para birimi Bitcoin, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 29.000 dolar seviyelerini de aşarak yeni bir rekora imza attı.

Bitcoin (BTC) rekor tazelemeye devam ediyor. 2017 yılındaki ‘Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesi’ olan 20.000 dolar seviyesini aşmasının ardından güçlü bir yükseliş trendine giren Bitcoin, yeni yılın ilk günü ile birlikte 29.601 seviyesine ulaştı ve yeni bir rekora daha imza atarak, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmayı başardı.

2020 yılının son çeyreğinde gösterdiği ralli ile gerek kripto para piyasasında gerek de geleneksel medyada göz dolduran Bitcoin, bu yıl yatırımcılarının yüzünü güldürdü. Bir zamanlar birçok kişi tarafından bir ponzi ya da balon olarak kabul edilen bir para birimi iken Bitcoin; şimdi ünlü milyarderler, büyük kurumlar ve perakende yatırımcılar tarafından uygulanabilir bir yatırıma dönüştü.

Enflasyondan korunmak için yatırımcılar, her zaman değerini koruyan veya değer kazanan varlıklar arayışında oldular. 2020 yılında ise enflasyona karşı korunmak için bir değer deposu varlığı arayışı, karşımıza Bitcoin'i çıkardı.

Peki ama neden tüm zamanların en yüksek seviyelerini aşmasına rağmen, yatırımcılar Bitcoin almaya devam ediyor? Bitcoin’in bu seviyelere gelmesindeki etkenler neler? Gelin bu yazıda bu sorulara bir yanıt vermeye çalışalım.

Bitcoin’in Fiyat Artışının Nedenleri

1)      Önceki Direnç

Bitcoin, zamanında son derece değişken zirveler ve dipler gördü. Son zirvesi, 2019 yılının Haziran ayında 14.000 $ civarındaydı. Bu noktada Bitcoin sert bir dirençle karşılaştı ve bu aşamayı geçemedi.

Bitcoin Haziran ayında bu direnci kırsaydı, muhtemelen bir boğa piyasasını tetiklerdi. Ancak Bitcoin boğaları bunu başaramadı ve Bitcoin yaklaşık 3.800 $ dolar seviyelerine düştü.

2020 Ekim ayında Bitcoin, 14.000 $’lık bu direnç noktasını yeniden test etti. 4 Kasım'da Bitcoin 14.000 $ seviyesini gördü ve yükselmeye devam etti. Bu önemlidir çünkü Bitcoin'in bir sonraki direnç noktası, önceki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20.000 $ idi.

Bitcoin'in daha önceki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20.000 $ 'a kadar teorik bir direnç noktasına sahip olmaması nedeniyle birçok yatırımcı; kripto para biriminin bu fiyatı yeniden test edebileceği, hatta onu geçebileceğini belirtti. Bu spekülasyon Bitcoin'in değerinde bir artışa yol açtı.

2)      Enflasyon ve Doların Düşen Satın Alma Gücü

Altın standardı Richard Nixon tarafından 1971'de kaldırıldığından beri, dolaşımdaki dolar miktarı istikrarlı bir şekilde arttı. 1975 yılında 273.4 milyar dolar olan toplam para arzı, 9 Mart 2020 itibarıyla 4 trilyon doların üzerine çıkmıştı. O tarihten bu yana toplam para arzı, koronavirüsün etkilerini azaltma girişimlerinin bir sonucu olarak 4 trilyon dolardan 6.5 trilyon doların üzerine çıktı.

Bu para arzının sebebi olarak koronavirüs kaynaklı teşvik paketleri öngörülürken; ABD Kongresi 20 Aralık 2020 Pazar günü 900 milyar dolarlık yeni bir salgın yardım paketi üzerinde anlaşmaya vardı.

Yapılan açıklamada, işsizlik yardımları için haftada 300 dolar dağıtılması karara bağlanırken; birçok vatandaşa da ihtiyaç dahilinde 600 dolarlık çekler dağıtılacağı ve okullar ile küçük işletmeler için yardım sağlanacağı duyuruldu. Bu, yeni teşvik tasarısının kabul edilmesi ile koronavirüsün başlangıcından bu yana; dünyanın toplam ABD doları arzının yaklaşık %50'sinin 2020'de basılmış olacağı anlamına geliyor.

İşsiz insanlar ve kapanan işletmeler varken, para arzındaki artışın doların satın alma gücü üzerinde önemli uzun vadeli etkileri bulunmaktadır.

3)      Altın Arzının Bitcoin’e Etkisi

Teşvik paketi harcamaları, birçok kişinin çok daha yüksek enflasyon oranlarının geleceği korkusuna neden oldu ve bu korkular yersiz de değil.

Esasen değer deposu olarak kabul edilen birçok varlık vardır. Bu açıdan belki de akla gelen en yaygın varlıklar, altın gibi değerli metaller veya sınırlı arzı olan şeylerdir. Altının kıt bir kaynak olduğu bilinmektedir; ancak halihazırda fiziki olarak ne kadar var olduğu tam olarak doğrulanamamaktadır. Ayrıca altın dünyanın dışında da bulunmaktadır ve teknoloji ilerledikçe, bir gün asteroit madenciliği yoluyla elde edilebileceği düşünülmektedir.

Bitcoin'in kendisini farklılaştırdığı yer de işte tam burasıdır. Bitcoin oluşturulurken, sınırlı bir arz ile yaratılmıştır ki bu arz 21 milyon BTC olarak belirlenmiştir. Şu anda kaç tane var olduğu ve gelecekte kaç tane olacağı kesin olarak doğrulanabilir. Bu, Bitcoin'i tüm gezegende sınırlı ve sabit bir arza sahip olduğu kanıtlanabilecek tek varlık haline getirmektedir.

Bitcoin'in fiyat artışının bir kısmı, enflasyon korkusuna ve bu bağlamda bir riskten korunma aracı olarak kullanılmasına bağlanabilir.

4)      Bitcoin Yarılanması

Bitcoin'in neden miktarında bir limiti olduğunu daha iyi anlamak için Halving (yarılanma) olarak bilinen, Bitcoin’in doğasındaki yerleşik mekanizmayı anlamak önemlidir. Yaklaşık her dört yılda bir, Bitcoin işlemlerini işlemek için madencilere verilen ödül yarı yarıya azalır.

Bu durum başka bir deyişle, Bitcoin'in içine yerleştirilmiş sentetik bir enflasyon şeklidir; çünkü bir madenciye verilen bir Bitcoin ödülü, yeni Bitcoin’leri dolaşıma ekler. Bu enflasyon oranı her dört yılda bir yarıya indirilir ve bu 21 milyon Bitcoin'in tamamı piyasaya sürülene kadar devam edecektir. Şu anda, dolaşımda 18,5 milyon Bitcoin veya Bitcoin'in toplam arzının yaklaşık %88,4'ü vardır. Peki bu neden önemli?

Bitcoin ile her yarılanma, varlıkların stok-akış oranını artırır. Bir stok-akış oranı, her yıl dolaşıma eklenen yeni stoğun, piyasada dolaşımda olan mevcut stoğa oranı anlamına gelir. Her dört yılda bir stok-akış oranının veya yeni arzla ilgili mevcut sirkülasyonun iki katına çıktığını bildiğimiz için, bu metrik geleceğe yönelik olarak görülebilir.

Bitcoin'in başlangıcından bu yana fiyatı, artan stok-akış oranına oldukça yakın bir şekilde takip etti. Her yarıya inen Bitcoin, önceki tüm zamanların en yüksek seviyesini kesinlikle düşüren devasa bir boğa piyasası yaşadı.

Kasım 2012'de meydana gelen ilk yarılanma, bir yıl içinde yaklaşık 12 dolardan yaklaşık 1.150 dolara yükseldi. İkinci Bitcoin halving'i 2016 yılının Temmuz ayında gerçekleşti. Bu yarılanmanın fiyatı yaklaşık 650 dolardı ve 17 Aralık 2017'de Bitcoin'in fiyatı 20.000 doların biraz altına yükseldi. Daha sonra fiyat, bir yıl içinde bu zirveden yaklaşık 3.200 $ 'a düştü ve bu, ön yarılanma fiyatından yaklaşık %400 daha yüksek bir fiyat olarak karşımıza çıktı. Bitcoin yarılanmalarının üçüncüsü 11 Mayıs 2020'de gerçekleşti ve fiyatı o zamandan beri yaklaşık %120 arttı.

5)      Kurumsal Kabul

Bitcoin'in bir değer deposu olarak işlevi 2020'de önemli ölçüde arttı, ancak sadece perakende yatırımcılarla değil. Hem kamu hem de özel birçok kurum, hazinelerinde nakit tutmak yerine Bitcoin biriktiriyor.

Son yatırımcıları arasında Square ( SQ ), MicroStrategy ( MSTR ) ve son zamanlarda sigorta devi MassMutual da yer alıyor. Yazının yazımı sırasında, toplamda 19.450.247.760 $ değerinde olan 938.098 adet Bitcoin’in çoğu, bu yıl şirketler tarafından satın alındı. En büyük yatırım, şu anda bünyesinde 546.544 adet Bitcoin tutan Grayscale Bitcoin Trust'tan geldi.

Bu büyüklükteki yatırımlar, bu kurumsal yatırımcılar arasında varlığın enflasyona karşı iyi bir koruma olacağına ve zaman içinde sağlam bir fiyat artışı sağlayacağına dair güçlü bir güven olduğunu göstermektedir.

Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları ve hükümetler de artık bir merkez bankası dijital para birimini (CBDC) potansiyel olarak düşünüyor. Bunlar, merkeziyetsiz olmadıkları için kripto para birimleri olmasalar ve arz ile kurallar üzerindeki temel kontrol bankaların veya hükümetlerin elinde olsa da; hükümetin kağıt paranın sağladığından daha gelişmiş bir ödeme sistemi gerekliliğini kabul ettiğini gösteriyorlar. Bu, ayrıca kripto para kavramına ve genel olarak kolaylıklarına değer verir.

6) Bir Ödeme Aracı Olarak Benimsenme

Bitcoin'in fiyat artışının bir başka nedeni de, bir ödeme yöntemi olarak artan şekilde benimsenmesidir. Son zamanlarda PayPal (PYPL), kullanıcılarına Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini bir ödeme şekli olarak alma, satma, tutma ve kabul etme izni vereceğini duyurdu.

Bu haber Bitcoin'in fiyatını hemen yükseltti. PayPal'ın artık kolayca Bitcoin satın alma, saklama ve kullanma olanağına sahip yaklaşık 350 milyon kullanıcısı var. PayPal dışında, bunun başka sonuçları da var. PayPal ayrıca popüler ödeme uygulaması Venmo'nun da sahibidir. Venmo'nun 40 milyondan fazla aktif hesabı var, bu da Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine erişimi daha da önemli hale getiriyor. PayPal ve Venmo kripto için daha yeniyken; kullanıcılarının satın almasına, satmasına ve tutmasına izin veren birçok başka uygulama var.

Kaynak:

https://www.investopedia.com/why-does-bitcoin-keep-going-up-5092683

https://www.lookintobitcoin.com/charts/stock-to-flow-model/

https://www.investopedia.com/tech/

https://bitcointreasuries.org/