BITCOIN SAKLAMANIN EN GÜVENLİ YOLLARI: BITCOIN CÜZDANLARI NEDİR?

2017'nin sonlarında fiyatta o zamana kadarki zirvesine ulaştıktan sonra, bir müddet popülaritesini kaybeden Bitcoin gibi kripto para birimleri, 2019 yılında yeniden mütevazı artışlar yaşadılar. Bu artışlarla birlikte hack olaylarının sayısı da oldukça arttı. 2020 yılında ise birçok hack vakası yaşanırken, son çeyrekte ve 2021’in ilk günlerinde de devam eden ralli ve Bitcoin’in tarihi rekorlarını kırması; yatırımcılarda Bitcoin’lerini nasıl saklayacakları konusunu gündeme getirdi.

Pek çok yatırımcının sistemde yeni olduğu ve yatırımlarını nasıl güvende tutacaklarını bilemeyecekleri göz önüne alındığında, hacker’ların bunları çalmanın ustaca yollarını bulmaları da kaçınılmazdır.

Tıpkı fiziksel bir cüzdanda nakit veya kart saklamak gibi, Bitcoin’ler de bir cüzdanda, yani dijital bir cüzdanda saklanır. Dijital cüzdan, donanım tabanlı yahut web tabanlı olabilir. Cüzdan ayrıca bir mobil cihazda, bilgisayarda veya bir kağıtta bulunabilir.

Peki bu dijital cüzdanlar ne kadar güvenli? Bunun cevabı, esasında kullanıcının cüzdanını nasıl yönettiğine bağlıdır. Her cüzdan, Bitcoin sahibinin doğrudan erişemeyeceği bir özel anahtar içerir. Bitcoin güvenliğindeki en büyük tehlike, bireysel kullanıcının özel anahtarını kaybetmesi veya özel anahtarının çalınmasıdır. Özel anahtar olmadan, kullanıcı Bitcoin’lerini bir daha asla göremez. Özel anahtarı kaybetmenin yanı sıra, bir kullanıcı arızalar (harddisk’in çökmesi), hack’lenme veya dijital cüzdanın bulunduğu bir aracı fiziksel olarak kaybetmesi nedeniyle de Bitcoin’ini kaybedebilir.

Bu yazımızda Bitcoin'i güvenli bir şekilde depolamanın en iyi yollarına göz atacağız.

Masaüstü Cüzdanı

Masaüstü cüzdanlar, internete bağlı olmayan cüzdanlardır ve "soğuk depolama" yöntemleri olarak da anılırlar. Bir masaüstü cüzdanı, çevrimiçi bir cüzdana göre birçok avantaj sunar. Çevrimiçi cüzdanlara dünyanın her yerinden kolayca erişilirken, potansiyel bir saldırıya karşı daha savunmasızdırlar. Öte yandan masaüstü cüzdanlarına, yalnızca o makinede saklanan kişisel güvenlik anahtarları ile yalnızca özel bilgisayarınız aracılığıyla erişilir. Böylece, güvenlik anahtarınızın çevrimiçi olarak açığa çıkması önemli ölçüde azalır. Bununla birlikte, bilgisayarınıza Bitcoin'leri çalmak için tasarlanmış kötü amaçlı yazılım bulaştıysa, masaüstü cüzdanları saldırılara karşı savunmasız olabilir.

Donanım Cüzdanı

Bu cüzdanlar neredeyse en güvenli cüzdan olarak gösterilir, ki bugüne kadar bu cüzdanlarda neredeyse hiçbir hırsızlığa şahit olunmamıştır. Bu cüzdanlar, yanınızda taşıyabileceğiniz USB bellek gibi harici cihazlardır. Bir donanım cüzdanının başka bir avantajı da tam anonimliktir. Donanıma bağlı kişisel bilgi yoktur, bu nedenle sızdırılabilecek tanımlayıcı veriler yoktur. Donanım cüzdanları kötü amaçlı yazılımlara karşı dayanıklıdır ve cüzdanı kaybederseniz, bir şifre ile Bitcoin’inizi kurtarabilirsiniz. Öte yandan, donanım cüzdanını kaybederseniz, Bitcoin'inizi kurtarmanın başka bir yolu da yoktur.

2020 yılında en iyi 5 donanım cüzdanı şu şekilde sıralanmıştır:

· Exodus: Yeni Başlayanlar İçin En İyi Sıcak Cüzdan.

· Electrum: İleri Seviye Kullanıcılar İçin En İyi Sıcak Cüzdan.

· Mycelium: Mobil Kullanıcılar İçin En İyi Sıcak Cüzdan.

· Ledger Nano X: En İyi Donanım Cüzdanı (Soğuk Cüzdan)

· Trezor Model T: Birden Fazla Kripto Para İçin En İyi Donanım Cüzdanı (Soğuk Cüzdan)

Kağıt Cüzdan

Bir kağıt cüzdan, Bitcoin depolamanın nispeten güvenli bir yoludur, bu cüzdanların asıl avantajı anahtarların dijital olarak hiçbir yerde saklanmamasıdır. Ancak bu yöntemi kullanırken de dikkatli olmak da fayda vardır; aksi takdirde hacker saldırılarına maruz kalınabilir. BitAddress ve Bitcoinpaperwallet gibi web sitelerinden cüzdan oluşturulabilir. Daha fazla güvenlik için cüzdanların çevrimdışı oluşturulması önem arz eder. Kağıt cüzdanlar çok fazla yer kaplamadıkları için kolayca saklanır ve aynı zamanda gerçek bir anonimlik sunarlar. Ancak bu kağıdın kaybolması veya yıpranması durumlarının önlenmesi için de iyi korunmalıdır.

Fiziksel Paralar

Fiziksel Bitcoin’ler genellikle belirli bir miktar Bitcoin ile önceden yüklenmiş olurlar, bu paraların amacı ise özel anahtarlar olmadan Bitcoin’lerin harcanamamasını sağlamaktır. Bu da genelde emniyetli bir mühür uygulanması yolu ile gerçekleşir.

Bitcoin yatırımcılarının fiziksel Bitcoin satın almalarına izin veren hizmetler artmaktadır. Fiziksel Bitcoin’ler birikiminizi saklamanın oldukça uygun ve güvenli bir yoludur, çevrimdışı alım satımda da son derece kullanışlı olabilirler. Yine son zamanlarda bunların koleksiyoncular arasında da popüler bir eşya olduğunu söylemek gerekir. Satın alınan madeni para, önceden belirlenmiş bir Bitcoin miktarını kapsayan kurcalamaya dayanıklı bir desene sahiptir.

İlgili Makale: Bir Ödeme Yöntemi Olarak Kripto Para Birimleri

Diğer Güvenlik Önlemleri

Yedeklemek

Bitcoin cüzdanlarının sık sık yedeklenmesi gerekir. Bir bilgisayar arızası durumunda, dijital cüzdandaki para birimini kurtarmanın tek yolu düzenli yedekleme geçmişi olabilir. Tüm wallet.dat dosyalarını yedeklediğinizden ve ardından yedeklemeyi birden çok güvenli konumda (örneğin bir USB'de veya sabit sürücüde) sakladığınızdan emin olun. Ayrıca yedeklemede güçlü bir parola belirleyin.

Yazılım güncellemeleri

Yazılımınızı güncel tutun. Güncellenmemiş Bitcoin yazılımı üzerinde çalışan bir cüzdan, hacker’lar için basit bir hedef olabilir. Cüzdan yazılımının en son sürümü, daha iyi bir güvenlik sistemine sahip olacak ve böylece Bitcoin'lerinizin güvenliğini artıracaktır. Yazılımınız en son güvenlik düzeltmeleri ve protokolle güncellenirse, cüzdanın gelişmiş güvenliği nedeniyle büyük bir krizden kurtulabilirsiniz. Bitcoin’lerinizi daha güvenli hale getirmek için mobil cihazınızı veya bilgisayar işletim sistemlerinizi ve yazılımınızı sürekli olarak güncelleyin.

Çoklu İmza

Çoklu imza kavramı son zamanlarda popülerlik kazanmıştır; çoklu imza bir işlemin gerçekleşmesi için birkaç kişiden (örneğin 3 ila 5) onay gerektirir. Bu nedenle, tek bir denetleyici veya sunucu işlemleri gerçekleştiremediğinden (yani, bir adrese Bitcoin göndermek veya Bitcoin çekmek) çalınma olasılığını sınırlar. İşlem yapabilecek kişilere başlangıçta karar verilir ve bunlardan biri Bitcoin harcamak veya göndermek istediğinde gruptaki diğer kişilerin işlemi onaylamasını ister.

Kaynak:

https://www.bitprime.co.nz/blog/top-10-bitcoin-wallets

https://www.investopedia.com/news/bitcoin-safe-storage-cold-wallet

https://expertech.com.co/

https://medium.com/

https://coinpedia.org/