BITCOIN GÜVENLİ LİMAN MI OLDU?

ABD'nin önde gelen İranlı generali öldürülmesinden sonra Bitcoin'de görülen son fiyat sıçraması, yatırımcılar arasında uzun süredir devam eden bir tartışmayı yeniden gündeme getirdi: Bitcoin, yükselen jeopolitik ve ekonomik kargaşa dönemlerinde altın gibi güvenli bir liman olabilir mi?

Bitcoin Altın Gibi Olabilir Mi?


Kripto para birimi, İranlı Qassem Soleimani'nin ABD Başkanı Donald Trump tarafından öldürülmesinin ardından yaklaşık % 10 artışla Pazartesi günü 7.500 dolar civarında el değiştirdi. Yatırımcılar iki ülke arasındaki çatışmanın uzun süreli ve zararlı bir savaşa dönüşebileceğinden endişe ettikleri için ABD hisse senetleri düşüşe geçti.

Bazı piyasa analistleri ve yatırımcılara göre görülen bitcoin rallisi, dijital varlığın enflasyona karşı bir risk olarak algılanan değerinin altını çizdi. Bu da aslında tarihsel olarak büyük savaşlardan sonra görülen ekonomik bir sonuçtur. Petrol fiyatları, İran'ın dünyanın en büyük üreticilerinden biri olma durumu göz önüne alındığında, ABD tüketicileri için daha yüksek benzin maliyetlerinin habercisi oldu.

Uzmanlar Neler Diyor?


Kripto para piyasalarını analiz eden Digital Asset Research'ün kurucu ortağı Greg Cipolaro, “Şiddet ve savaş eylemleri enflasyon yaratabilir ve geçmiş buna kanıt niteliğindedir. Böyle bir durumda gerginliklerin tırmanması, bitcoine olan talebi daha da artırabilir. Fakat bunun geçerliliği, Bitcoin'in enflasyona karşı bir korunma aracı olabilmesi ölçüsündedir.” dedi.

Geleneksel yatırımlarda, güvenli limana olan yatırımlar, yatırımcılar riskin artmasından korktuklarında veya hisse senedi piyasalarında tipik olarak fiyatların yükseldiği durumlarda paranın riskli varlıklardan çekilmesi ve daha güvenilir bir değer deposu olan varlıklara yatırılmasıyla ortaya çıkar. Yani risklerden el etek çekilir, güvenli limana sığınılır.

Bitcoin yatırımcıları arasında konuşulan bir teoriye göre, kripto para biriminin bir güvenli liman olan altın kadar uzun bir geçmişten yoksun olmasına rağmen, mining konusunda zorlu oluşunun onu altına yaklaştırdığı söyleniyor. Paylaştıkları bu temel özellik, bitcoinde 11 yıllık orijinal programlama koduyla sıkı bir şekilde düzenlenmiştir.

Dahası, bazı bitcoin taraftarları, kripto para birimini harcamak için gereken özel veri adreslerinin veya anahtarların teorik olarak çalkantılı, zarar görebilen veya hiperenflasyona maruz kalan bir dünyada altından çok daha kullanışlı olacağını belirtiyor. Fakat tüm bu savunmalara rağmen kripto para yatırımcıları hala bitcoinin güvenli liman oluğ olamayacağı konusunda büyük tartışmalar içindeler.

Bitcoin ve Altın Karşılaştırması


Kripto para birimleri ve döviz konusunda uzmanlaşmış olan Quantum Economics'in kurucusu Mati Greenspan, çoğu yatırımcı tarafından enflasyona karşı geleneksel bir riskten korunma olarak kabul edilen bir BTC- Altın grafiği gönderdi. Ancak Greenspan, görünüm negatiften pozitife dönmüş olsa da, korelasyonun “zayıf” göründüğünü belirtti. Greenspan'a göre, bu hiç de güçlü bir korelasyon değil. CoinMetrics tarafından derlenen verilere dayanarak, altın ve bitcoin arasındaki bir yıllık bir süre boyunca korelasyon katsayısı, Mayıs 2018'de -0.04'ten sadece 0.15'e yükseldi.

coinmetrics.io

İran'da, yerli halkın servetlerini enflasyondan korumak için parayı bitcoin'e kaydırmaya çalışabilecekleri yönünde spekülasyonlar var. Ülke küresel ekonomiden izole edildikçe bu durumun ortaya çıkma olasılığı artıyor. İran liderleri bile yaptırımlardan gelen baskıyı dengelemenin bir yolu olarak kripto para birimini kullanmayı düşünüyor. Aralık ayının sonlarında, Başkan Hassan Rouhani, Malezya'daki bir konuşmada Müslümanların ABD dolarının ve Amerikan mali rejiminin hakimiyetinden kendilerini kurtarmak için kendi kripto para birimine ihtiyaçları olduğunu açıklamıştı.

Kripto para yatırımcılarının bir kısmı, İran'la yaşanan gerginliğin son ralliyle ilgisi olup olmadığı konusunda ikna olmuyor. İngiltere ticaret platformu eToro piyasa analisti Adam Vettese, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, son rallinin bitcoin'in durumunu güvenli bir liman olarak onayladığını söyledi.

Bu durumda yapılacak en güvenli bahis, bitcoin piyasasındaki bu tartışmanın yakında çözülmeyeceği üzerinedir.


Siz ne düşünüyorsunuz? Bitcoin de altın gibi güvenli liman olabilir mi? Yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak:
https://www.coindesk.com/bitcoin-as-a-safe-haven-us-iran-tensions-rekindle-debate