TÜRKİYE'DE KRİPTO PARA FARKINDALIĞI - 2021

Dünyanın önde gelen bağımsız kripto para birimi veri toplayıcısı CoinGecko, kripto para birimlerine duyduğu ilgi ile bilinen Türkiye’nin kripto para piyasasını ele alarak ‘Türkiye’de Kripto Para Farkındalığı- 2021’ adlı çalışmayı ortaya koydu. Bu yazımızda Türk kullanıcıları ile yapılan bu çalışmaya dair bulguları ele alacağız.

CoinGecko’nun yaptığı çalışmada görüldüğü üzere Türkiye'de kripto para birimine olan ilgide bir artış yaşandı. Bu artışın arkasında Bitcoin'in fiyatının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 58.641 ABD Doları'na (4.268.002 TL) yükselmesinin de etkisi oldu.

Çalışmadan ise beş temel sonuç çıktı. Bu sonuçlar şu şekilde sıralandı:

  1. Ankete katılanların neredeyse tamamı en az bir kripto para birimine sahip, çoğunlukla 30'lu yaşlarında üniversite eğitimi almış erkekler.
  2. Kripto para birimlerine yatırım yapan katılımcıların %25'i aynı zamanda emtia ve hisse senetleri yatırımları da yaptı.
  3. Ankete katılan kullanıcıların yaklaşık %22’si LINK, UNI, AAVE, SNX ve YFI gibi DeFi token'larına sahip.
  4. Türk kullanıcıların %61'i ünlü kripto para borsası Binance'i kullanıyor.
  5. Türk kullanıcıların %79'undan fazlası kripto para birimlerini araştırırken bilgi kaynağı olarak Twitter ve Telegram'a güveniyor.

1. Ankete katılanların %96'sı en az bir kripto para birimine sahip

Anket, Türkiye'deki kripto para birimi kullanıcılarının en çok 30-39 yaş arası üniversite mezunu erkekler olduğunu ve katılımcıların %96’sının en az bir kripto para birimine sahip olduğunu ortaya koyuyor.

2. Katılımcıların %25'i emtialara ve hisse senetlerine de yatırım yaptı

Kripto para birimlerine yatırım yapan katılımcıların yaklaşık %25'i emtialara ve hisse senetlerine yatırım yaparken, yalnızca %3'ü tahvillere yatırım yaptı.

Bu durum, Türkiye’deki kripto para birimi yatırımcılarının daha yüksek bir risk toleransına sahip olduğunu ve getiri üretimine daha fazla önem verdiğini gösteriyor. Şubat 2021'de enflasyon oranının 18 ayın en yüksek seviyesi olan %15.61'e yükseldiği Türkiye'de, artan enflasyonun altta yatan en önemli sebep olduğu belirtiliyor.

Yatırımcılar bu nedenle enflasyonist ortama karşı korunmanın yollarını arıyor. Tahvil yatırımcılarının küçük bir yüzde olması, yatırımcıların enflasyondan korunmak istemesinin sonucu olarak görülüyor.

3. Ankete katılan kullanıcıların yaklaşık % 22’si LINK, UNI, AAVE, SNX ve YFI gibi DeFi token’larına sahip

Bitcoin, Türk kullanıcılar arasında en çok duyulan kripto para birimi olarak öne çıkıyor. (% 94). Bununla birlikte, Bitcoin'e (%50) kıyasla daha fazla Ethereum (%56) yatırımcısı olduğu gözleniyor.

Bunun arkasındaki ana nedenlerden biri, ETH kullanımını gerektiren merkeziyetsiz finansta (DeFi) son zamanlarda yaşanan patlama olabilir. Bu, ankete katılan kullanıcıların yaklaşık %22'si LINK, UNI, AAVE, SNX ve YFI gibi DeFi token’larına sahip.

Bu DeFi token’larının çoğu, yönetişimle ilgili işlevlere (örneğin, platformda oy hakları) sahip olsa da; bu token’lara yatırım yapan çoğu kullanıcı, oylama yerine muhtemelen yatırım aracı olarak kullanıyor.

4. Türk kullanıcıların %61'i Binance'i Tercih Ediyor

Ankete katılan Türk kripto para birimi kullanıcılarının yarısından fazlası, Binance (% 61) ve BtcTurk PRO'yu (%54) Türk Lirası (TRY) kullandıkları borsalar olarak tercih etti.

Veriler, Türk kullanıcıların yerel borsalar yerine uluslararası değişim platformlarını tercih ettiğini gösteriyor. Bunun nedeninin, alım satım için daha fazla alım satım çifti bulunması (örneğin, Binance 949 alım satım çiftini destekliyor) ve daha az komisyon ücreti olabileceği belirtiliyor.

5. Türk kullanıcıların %79'undan fazlası kripto para bilgi kaynağı olarak Twitter ve Telegram'a güveniyor

Ankete katılan Türk kripto para birimi kullanıcılarının %84'ü kripto para birimleri hakkında bilgi edinmek için sosyal medyaya güveniyor. Twitter (%85) ve Telegram (%79) en yaygın kullanılan platformlar olarak yer alıyor.

Her iki platform da topluluğun düşüncelerini paylaşmasına ve proje ekibi veya diğer kripto para birimi katılımcılarıyla etkileşime girmesine izin veriyor. Kripto paralarla ilgili bilgiler bu platformlarda çok daha hızlı paylaşılırken, kullanıcılar önyargılı veya kasıtlı olarak aldatıcı olabilecek bilgilere maruz kalma riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Türk kullanıcılar, ailesi ve arkadaşlarından aldığı yatırım tavsiyelerine de güveniyor ve kullanıcıların önemli bir kısmı (%15’i) bu kanalı kullanarak bilgi topluyor.

Sonuç

Genel olarak, CoinGecko’nun raporundan çıkan bulgular; kripto para birimi farkındalığının ve benimsenmesinin Türkiye'de nispeten yüksek olduğunu gösteriyor. Güçlü kripto para birimi duyarlılığı, ülkemizin yüksek enflasyon oranlarından (Şubat 2021'de %15.61 ile 18 ayın en yüksek seviyesi) kaynaklanıyor olabilir ve Türk yatırımcılarını enflasyonist baskıya karşı daha fazla getiri arayışıyla küresel kripto para birimi piyasasına yönlendirebilir.

Kaynak

https://www.coingecko.com/buzz/cryptocurrency-awareness-in-turkey-2021

https://www.cointelegraph.com